Rusija pokrenula razvoj svoje kosmičke rakete za višekratnu upotrebu

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaZapusk raketы-nositelя "Soюz-2.1b" s KA "Meteor" №2-1 s kosmodroma "Vostočnый"
Zapusk raketы-nositelя Soюz-2.1b s KA Meteor №2-1 s kosmodroma Vostočnый - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija pokreće razvoj prve ruske višekratne kosmičke rakete „Krilo-SV“, saopšteno je iz naučno-tehničkog Fonda za perspektivna istraživanja.

Kako se navodi „Krilo-SV“ je višekratna kosmička raketa lake klase, a razvojem rakete bavi se Eksperimentalna inženjerska fabrika „Mjasiščeva“.

Prvi prototip letelice, koji bi trebalo da bude spreman u naredne četiri godine, poslužiće za testiranje automatskog sletanja, kao i probnih letova pri hiperzvučnim brzinama.

Pored toga, prototip letelice sa raketnim motorom će proći i čitav ciklus drugih testova, počev od lansiranja i dostizanja potrebne visine do sletanja zajedno sa posadom.

Dužina raketa, prema planu, iznosiće šest metara, a prečnik 80 centimetara. Prototip letelice će biti tri puta manji od prave.

Raketa će se kretati brzinom od maksimalnih šest maha i za nju se specijalno izrađuje novi motor „Vihr“.

Rusija nije prva koja je napravila višekratnu raketu

Kompanija „Spejs iks“ sa sedištem u Kaliforniji, u vlasništvu Ilona Maska, godinama unapređuje tehnologiju potisnih raketa, odnosno raketa za postizanje ubrzanja, kako bi se omogućio njihov bezbedan povratak iz kosmosa na kopnenu ili vodenu platformu na Zemlji.

„Spejs iks“ je do sada uspešno vratio na Zemlju osam takvih raketa, pri čemu je ih pet sletelo u okean, a tri na kopno, a cilj je, kako kaže Ilon Mask, da se delovi rakete učine ponovo upotrebljivim, kao što je slučaj i sa delovima automobila, aviona i bicikala.

Trenutno se delovi rakete vredni miliona dolara bacaju posle svakog lansiranja, dok zvaničnici „Spejs iksa“ tvrde da bi upotrebom recikliranih delova troškovi mogli da budu smanjeni za oko 30 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala