Postignut dogovor o amandmanima na Zakon o nestalim bebama

CC0 / Anspleš/ Luma Pimentel / Beba
Beba - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa predstavnicima udruženja roditelja i civilnog društva postignut je dogovor o tri amandmana na Zakon o nestalim bebama, saopšteno je iz Vlade Srbije

Ti usaglašeni amandmani biće prosleđeni Skupštini Srbije i njima se kako se u saopštenju navodi rešavaju neka od spornih pitanja na koja su udruženja roditelja ukazivala.

Navedeno je da je sastanak inicirala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kako bi i lično čula primedbe i bojazni u vezi sa Predlogom zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, a koji je u skupštinskoj proceduri.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, predstavnici Inicijative A11, Fondacije za otvoreno društvo, kao i narodna poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i predstavnici naldežnih državnih organa, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Predloženim amandmanima predviđa se formiranje Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji čime se, ističe se u saopštenju otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje.

Komisiju će činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Kako je navedeno, roditelji iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba smatraju da je danas napravljen veliki iskorak i iskrena osnova za budući zajednički rad Vlade i roditelja.

Oni su istakli da su svesni da je reč o izuzetno teškom i kompleksnom problemu, ali da je jako važno što je na današnjem sastanku, posle dugo vremena, napravljen ozbiljan pomak u daljoj saradnji sa državnim organima.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izrazila je žaljenje što do ovakvog sastanka nije došlo ranije i istakla da su i Vlada i ona lično opredeljeni za nastavak dijaloga i saradnje sa udruženjima i roditeljima.

Upravo zato, premijerka je rekla da će se već sledeće sedmice sastati sa svim predstavnicima udruženja roditelja, kako bi detaljnije razgovarali o zakonskim rešenjima, problemima sa kojima se suočavaju i o budućoj saradnji.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala