Opomena podgoričkog đakona: Ako zaboravimo Ostrog, Cetinjski manastir, Savinu...

© Foto : Sputnjiku ustupio Marko ČelebićĐakon Ivan Crnogorčević
Đakon Ivan Crnogorčević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovo je vreme kada zemaljska Crna Gora brani Nebesku Crnu Goru, ko će potomstvu Crne Gore svedočiti o istini i pravom putu, ukoliko današnja pokoljenja zaborave svoje svetinje, rekao je đakon Ivan Crnogorčević ispred hrama Svetog arhangela Mihaila na Trgu hercega Stjepana u Herceg Novom.

„Draga braćo i sestre, mi im jasno i glasno kažemo da nećemo stati, mi ne smemo stati i odustati, jer danas zemaljska Crna Gora brani Nebesku Crnu Goru. Ako zaboravim tebe Jerusalime, neka me zaboravi desnica tvoja, kliče prorok. Ako mi zaboravimo Ostrog, Cetinjski manastir, Savinu, ko će našem pokoljenju svedočiti ko smo, šta smo, kuda idemo? Naš DNK je zapisan u svakoj crkvi, manastiru, oni su svedoci naše vekovne borbe za slobodu. Naše crkve i manastiri su naši najlepši reprezenti pred svetom. Mi ne moramo drugima ništa govoriti o sebi, naše svetinje govore dovoljno o nama. Zato jednim glasom, jednim ustima ispovedamo, kličemo i kažemo: Ne damo svetinje“, poručio je podgorički đakon Ivan Crnogorčević, inače suprug poznate umetnice Danice Crnogorčević.

Danica Crnogorčević  - Sputnik Srbija
Pevala za kosovske junake: Mlada umetnica prodornim glasom oduševila učesnike litije /video/

Crnogorčević je u govoru tokom litije podsetio na događaje opisane u Svetom pismu i rekao da su „svi udari na Crkvu bili bezuspešni, a ona je iz svih iskušenja izlazila još jača“.

„Evo i danas vidimo da naspram nebeske radosti stoji ono metafizičko zlo želeći da tu radost pretvori u žalost. Setimo se samo kako je Irod odgovorio na rođenje Bogomladenca Hrista - tako što je pogubio 14.000 Vitlejemske dece, a onda vidimo kako je odgovorio na Vaskrsenje Hristovo tako što su hapsili, zatvarali apostole, borili su se na svaki mogući način da zaustave reč Božiju. Međutim, kako vidimo u jevanđelju, sve što su se oni više trudili da se tome usprotive, to je Crkva bivala jača i sve je bilo više onih koji su želeli da budu članovi Crkve. Crkva Hristova postoji evo 2.000 godina i koja je to pouka koju možemo da izvedemo, a koju oni koji stoje naspram nas nisu u stanju to da učine. To je pouka da je Crkva nepobediva, da su mnoga carstva i mnogi carevi došli i pošli, a Crkva kao nevesta Hristova ostala netaknuta. Možda su oni prevideli onu veliku istinu da je Bog naš ne samo na Golgoti visio na krstu, već da je taj Bog Vaskrsao, taj Bog je pobedio smrt, taj Bog je besmrtan i taj Bog će ponovo doći da sudi živima i mrtvima! Takvog Boga mi ispovedamo i u takvog Boga verujemo“, rekao je Crnogorčević.

Danica Crnogorčević  - Sputnik Srbija
Danica je oduševila litiju pesmom, a njen status o ćerki i svešteniku nikog ne ostavlja ravnodušnim

Prema njegovom mišljenju, ono što se dešava u Crnoj Gori je blagoslov, jer se „svet divi veličanstvenim prizorima koje mogu videti na ulicama Crne Gore“

„Najveće čudo koje Bog projavljuje kroz ove sveštene litije je to da se narod izmiruje, sjedinjuje, obožuje, isceljuje se onih opakih rana bratoubilačkog rata, rana koje krvare i u naše vreme. Blagodat koju Gospod izliva na narod naš je razlog zašto se sve više ljudi okuplja oko hramova Božijih. Božanska blagodat je tako očigledna. Ta blagodat greje srca ljudska, prosvećuje, inspiriše čoveka na vrlinu, na tvorenje zapovesti Božijih i na svako dobro delo. Ovaj svešteni hod je zalog za večnost, ovim se litijama uzdiže zlatni oreol ne samo iznad Crne Gore već se on širi i na ostale krajeve sveta gde god se naš narod sabrao oko imena Božijega da da molitvenu i bratsku podršku našem narodu. Zbog toga su ovi događaji bili krajnje neophodni i to možemo da shvatimo kao posetu Božiju, zato jer se sila Božija u nemoći pokazuje savršena“, rekao je đakon Crnogorčević.

On je podseto na reči Dostojevskog, da „ako nema Boga, onda je sve dozvoljeno“

„Nije strašno to da čovek pomisli da nema Boga, već je strašno da čovek živi sa tim i takvim ubeđenjem. Upravo danas vidimo kako to izgleda kada čovek izgubi veru i strah Božiji, takav čovek je spreman na svako zlo, jer po njegovom ubeđenju ne postoji nikakva sila koja može biti jača od sile vlasti bezumlja. A mi kažemo da je Božija sila ta koja je nepobediva“, poručio je Crnogorčević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala