Merkelova i Erdogan: Neophpodno novo primirje u Idlibu, UN spremaju humanitarnu misiju

© REUTERS / Kayhan Ozer/Presidential PalaceErdogan i Merkelova
Erdogan i Merkelova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel  i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o najnovijim sukobima u Idlibu i tom prilikom istakli neophodnost novog primirja i početka političkih pregovora u što skorije vreme. UN spremaju humanitarnu misiju za taj region.

 

„Predsednik i kancelarka su razmotrili aktuelnu situaciju i događaje u Idlibu, uključujući i pitanje izbeglica. Kancelarka je osudila žestoke napade na turske snage i zahtevala okončanje ofanzive sirijske vojske i njenih saveznika. Oboje su se saglasili da je neophodno što pre dogovoriti se o novom primriju i početi političke pregovore što pre“, navodi se u saopštenju iz kabineta kancelarke.

Merkelova je takođe prenela sagovorniku da je nemačka vlada solidarna kada je reč o humanitarnoj pomoći izbeglicama iz Idliba.

Erdogan je tokom dana imao čitav niz razgovora sa svetskim zvaničnicima u vezi sa sitaucijom u Idlibu, uključijući ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Donalda Trampa.

U međuvremenu, oglasio se generalni sekretar UN Antonio Gutereš porukom da svetska organizacija sprema humaniratnu misiju koja će se uputiti na severozapad Sirije.

„U toku su pripreme humanitarne misije koja će imati taj cilj“, rekao je on.

U Idlibu trenutno nema predstavnika UN.

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 33 turska vojnika u Idlibu.

Oglasilo se i Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala