Lavrov: Ne možemo da zabranimo Siriji da se bori protiv terorista

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijska vojska ima puno pravo da se bori protiv terorista u Idlibu, Moskva to ne može Damasku da zabrani, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Kao odgovor na konstanto kršenje režima prekida vatre unutar idlibske zone, sirijska armija ima puno pravo da se bori protiv terorista. Mi ne možemo da zabranimo sirijskoj vojsci da ispunjava zahteve koji su zapisani u rezolucijama Saveta bezbednosti UN po pitanju bezkompromisne borbe protiv terorizma u svim njegovim oblicima“, rekao je on.

Lavrov je naveo da ruski i turski predstavnici nastavljaju sa konsultacijama po pitanju situacije u Idlibu, ali da je problem u tome kako se na praksi realizuju dogovori koji su postignuti između Rusije i Turske.

On je dodao i da se ti dogovori realizuju u praksi u punom obimu, do ovakve tragedije, kao što je pogibija turskih vojnika, ne bi ni došlo.

Razgovarali Putin i Erdogan o Idlibu

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o nedavnim dešavanjima u Idlibu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Kako je pojasnio, Putin i Erdogan saglasili su se da je potrebno učiniti sve kako bi se realizovali svi dogovori po pitanju te sirijske provincije.

Pored toga, predsednici su konstatovali i da je u narednom periodu neophodno organizovati kontakte ruskih i turskih zvaničnika, međutim nije precizirano na kakvom nivou.

Lavrov je dodao i da je telefonski razgovor inicirala turska strana.

Lavrov upozorio: Ne ponavljajte grešku sa teroristima

Istovremeno, ruski ministar je upozorio zapadne zemlje da ne ponove grešku sa korišćenjem terorista zarad realizacije sopstvenih geopolitičkih interesa u Siriji.

Kako je rekao, nikada u istoriji tako nešto nije uspelo.

„Pozivam sve kolege da upamte da saradnja sa teroristima nije moguća, tim pre u kontekstu rešavanja sirijskog konflikta“, dodao je Lavrov.

Saučešće Ankari zbog pogibije turskih vojnika

Zvanična Moskva je izrazila saučešće Ankari zbog pogibije turskih vojnika u Siriji, izjavio je Lavrov.

On je dodao da Rusija radi sve kako bi se osigurala bezbednost turskih vojnika koji su u Idlibu sa ciljem da se spuste tenzije u toj zoni.

„Naša vojska je spremna da nastavi sa svim aktivnostima koji će tome doprineti“, dodao je.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala