Kremlj: Turska vojska ginula isključivo van svojih kontrolnih punktova

© Sputnik / Vladimir Vdovin / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnici turske vojske u Idlibu ginuli su isključivo van svojih kontrolnih punktova, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov nakon sastanka Saveta bezbednosti Rusije koji je ruski predsednik Vladimir Putin sazvao zbog eskalacije tenzija u Siriji.

„Ni jedan turski vojnik na tim punktovima nije stradao niti je bio izložen opasnosti. Tragični slučajevi su se dešavali isključivo na lokacijama gde su terorističke grupacije sprovodile napade, budući da turska strana nije saopštila da se tamo nalaze i pripadnici njene vojske“, rekao je on.

Peskov je naglasio da je Turska te kontrolne punktove u Idlibu postavila sa ciljem da prati aktivnosti terorističkih grupacija i spreči bilo kakve agresivne postupke terorista usmerene ka ruskim vojnim objektima, ali da u tome nije uspela.

Turska nije uspela da spreči napade terorista

„Naši turski partneri nisu uspeli da izvrše taj zadatak, budući da se veliki deo militanata nalazi van zone njihove kontrole“, konstatovao je.

Peskov je takođe rekao i da je Rusija učinila sve što je bilo neophodno kako bi se osigurala bezbednost turskih snaga na tim kontrolnim punktovima.

Portparol Kremlja je rekao i da među teroristima u Idlibu ima puno stranih plaćenika, od kojih su pojedinci poreklom iz zemalja bivših sovjetskih republika.

Situacija u Idlibu

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 33 turska vojnika u Idlibu.

S tim u vezi oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala