Iza gvozdene zavese ćutanja: Sećate li se Milorada Pavića?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li bi danas, s valjanim razlogom, sve nekad oduševljene čitaoce „Hazarskog rečnika“, „Gvozdene zavese“, „Unutrašnje strane vetra“... mogli da pitamo „sećate li se Milorada Pavića“?

Da li je tačan utisak da na ime „srpskog Borhesa“, padaju tišina i zaborav? Ko je autor „prvog romana 21. veka“ (kako ga je nazvao ugledni francuski kritičar), šta mu dugujemo i zašto je neophodno novo čitanje Pavićevih dela – za „Orbitu kulture“ govore univerzitetski profesori Slobodan Vladušić i Aleksandar Jerkov.

Orbita: Sećate li se Milorada Pavića?

Slušajte nas i saznajte u kakvim uslovima i medijskoj tišini Društvo članova Matice srpske u Crnoj Gori obeležava deset godina postojanja.

Šta je sve pokazala „afera plagijat“ koju je otvorio Muharem Bazdulj tvrdnjom da je izdavačka kuća „Kontrast“ objavila „najbrutalnije plagirane prevode“ Kamijeve „Kuge“ i Orvelove „Životinjske farme“, kako je moguće da neosetno i bez provere budu objavljeni „prevodilački poduhvati“ iako su oni najobičnije ekaviziranje prevoda kapitalnih dela svetske književnosti – o tome razgovaramo sa Muharemom Bazduljem, kao i sa prevodiocem Vladimirom D. Jankovićem.

O predstavi „Pepeljuga“ i svim slojevima značenja dramskog teksta legendarnog Aleksandra Popovića za Sputnjik govori reditelj Stevan Bodroža.

A šta će se sve naći na programu 48. Festa, kakav je njegov novi koncept, a šta su njegove najveće atrakcije – za Sputnjik otkrivaju članovi Odbora Festa Ivan Karl i Miloš Đukelić i filmski kritičar Đorđe Bajić.

Emisiju „Orbita kulture“ slušajte subotom od 10 sati na talasima radija Studio B i onlajn na našem sajtu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala