Šta je Tramp rekao Erdoganu povodom situacije u Siriji

© Sputnik / Michael Klimentyev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik SAD Donald Tramp i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je tokom telefonskog razgovora s američkim predsednikom Donaldom Trampom potvrdio da je Ankara odlučna da potisne sirijsku vojsku van zone deeskalacije u Idlibu, navodi se u saopštenju administracije turskog lidera. Tramp je pozvao sirijsku vladu, Rusiju i Iran da obustave ofanzive, saopštila je Bela kuća.

„Tokom razgovora su razmotreni, pre svega, skorašnji događaji u Idlibu, kao i bilateralna i regionalna pitanja. Naš predsednik je podsetio na to da su krivci za podli napad na naše heroje dobili odgovor, a takođe je potvrdio odlučnost Turske da očisti teritoriju, koja je određena memorandumom o Idlibu iz Sočija, od snaga sirijskog režima“, navodi se u saopštenju turske strane.

Oba lidera su se složila da je u najkraćem roku neophodno preduzeti dodatne korake kako bi se sprečila humanitarna katastrofa u Idlibu.

Američki predsednik se, kako je saopštila Bela kuća, u telefonskom razgovoru sa Erdoganom založio za deeskalaciju nasilja na severozapadu Sirije.

On je pozvao sirijsku vladu, Rusiju i Iran da obustave ofanzive, saopštila je Bela kuća.

„Tramp je potvrdio podršku naporima Turske da se smiri situacija i izbegne humanitarna katastrofa“, rekla je portparolka Bele kuće Džud Dir.

Dvojica lidera saglasna su da „sirijski režim, Rusija i iranski režim“ moraju da obustave svoje ofanzive pre nego što nedužni civili budu ubijeni i raseljeni", prenosi Rojters.

Situacija u Idlibu

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije turskih vojnika u Idlibu.

S tim u vezi oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala