Bivši ministar spoljnih poslova Turske: Turska želi ostavku Asada

© Sputnik / Marijana KolakovićZastava Turske
Zastava Turske  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ministar spoljnih poslova Turske Jašar Jakis kaže da se ne zna tačno koja je strategija Ankare za izlaz iz krize u Siriji ali da se govori o stvaranju zone duž tursko-sirijske granice koju bi Turska kontrolisala kako bi se omogućilo izbeglicama da se tamo nastane. Jakis kaže i da Turska želi ostavku sirijskog predsednika Bašara Asada.

Bivši šef turske diplomatije u emisiji „Svetski nered“ Rejčel Marsden objasnio je i kako se menjala pozicija Turske od početka rata u Siriji.   

„U početku Turska nije planirala da se bori u Siriji protiv sirijskih vojnika, ali počela je previše aktivno da učestvuje u događajima u Idlibu gde je branila naoružane salafističke grupe. Sada Turska ne namerava da ih prepusti sudbini i nastavlja da ih štiti“, navodi bivši ministar. On dodaje da na taj način turska želi da utiče na razvoj situacije u Siriji i kako bi se stekla snažne pozicije u pregovorima o procesu demokratizacije Sirije.

Bivši ministar je govorio i o krajnjem cilju Turske u Siriji.

„Turska želi ostavku Bašara Asada,“ kaže Jakis, a na pitanje ko će ga zameniti odgovara da „Turska računa da na vlast dovede vojnike umerenih pogleda koji dele filozofiju pokreta Muslimanska braća.“

Jakis se osvrnuo i na nedavnu izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana o zameni ruskih vazdušnih patrola na sirijskom nebu patroliranjem turskih aviona. 

„Ovo je možda neka vrsta pregovaranja. Ne mogu da zamislim da će Rusija to prihvatiti,“ kaže bivši turski ministar

Na pitanje zašto turska vojska ratuje i doživljava poraze u Libiji zajedno sa sirijskim džihadistima koje je Turska tamo poslala, Jakis objašnjava: 

„Turska je možda htela da ubije dve muve jednim udarce. Prvo, da nađe mesto za militante koji su blokirani u Idlibu. A takođe i da iskoristi ove militante u Libiji za interese Turske.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala