Vučić: Prodaja „Komercijalne“ dobar posao, primedbe zlonamerne

© Tanjug / ZORAN ZESTICVučić na otvaranju hotela „Mona“
Vučić na otvaranju hotela „Mona“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prodaja „Komercijalne banke“ dobar posao za Srbiju, da su stručnjaci procenili da je sada pravi momenat da se to učini i da ne može da razume primedbe na taj potez, jer, ih kako kaže, uglavnom iznose zlonamerni koji su uništili sve banke u Srbiji.

„Ja tu vrstu pirmedbi ne mogu da razumem, kao da je neko promašio dva veka“, ocenio je Vučić.

Kaže da bi i on voleo da je to ostala srpska banka, ali da su odluku doneli stručni ljudi, da je sve učinjeno na transparentan način, i da će doneti dobro Srbiji.

Vučić je novinarima na otvaranju hotela „Mona“ rekao i da je svaki investitor dobrodošao, a da je slovenačka NLB moćna banka, treća ili četvrta na tržištu, i da će od novac od prodaje ići u budžet.

Vučić je poručio delu opozicije koja kritikuje prodaju „Komercijalne banke“, da su oni ti koji su rasprodali sve banke, cementare, NIS... svom tadašnjem direktoru dali mogućnost da uzme iotpremninu od 700.000 evra.

„Tako su dobro upravljali i ‘Privrednom‘ i ‘Agro bankom‘ da smo na kraju morali da platimo 400 i 500 miliona evra“, naveo je Vučić doajući da sve gubitke na kraju plaćaju građani.

On je naveo da je zbog lošeg upravljanja „Komercijalnom bankom“ 250 miliona evra država morala da uplati stranim investitorima.

„Mi smo platili put opciju 250 miliona, posle uzasno teških pregovora sa EBRD“, napomenuo je on i istakao da smo dotle došli zato što nismo imali najbolji menadžment svih tih godina.

I EBRD i drugi nedovoljno su dobro upravljali, ocenio je Vučić i dodao da „na kraju nije bilo izbora i da je najbolja je bila ‘put opcija’“.

Komercijalna banka  - Sputnik Srbija
Još nije kasno: Srbija može da zaustavi štetnu prodaju Komercijalne banke /video/

„Ja sam mislio da treba da se zadrži, ali drugi ljudi iz institucija rekli su da smo sve banke kojima smo upravljali uništili“, napomenuo je Vučić.

Vučić je istakao da je za nas važno da bankarski sistem funckionise i da imamo jednu srpsku banku – banku „Poštanska štedionica“ i da ona treba još više jača.

„Sit sam toga da nam treba domaća. Kad budemo znali kako da se ponašamo, kupićemo našu banku“, rekao je Vučić.

On je dodao da neznalice poput Dušana Petrovića hoće da okrenu telefon i traže kredit bez garancija, daju jednom ili dvojici tajkuna, svako sebi uzme... A onda sve plate građani.

„Pustite nas da imao čiste račune. Svaki stručnjak će reći da je ovo dobar i transparentan posao“, ukazao je Vučić i dodao da kod nas još vlada komunistički pristup.

Naveo je da će banka raditi ovde, plaćaće porez, radiće naši radnici, a profitom će raspolagati vlasnik kako hoće, što je normalno.

On je istakao da je naš bankarski i fiskalni sistem stabilan, ekonomija snažna, a da se teži da ona bude još jača.

Naveo je i da je stabilan devizni kurs i da postoje svi uslovi za normalno poslovanje.

„Ponosan sam na niži javni dug, fabrike, fiskalnu konsolidaciju, manju nezaposlenost“, ukazao je Vučić.

Više o prodaji „Komercijalne banke“ možete čuti u emisiji „Sputnjik intervju“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala