Turska ponovo preti vojnom operacijom u Idlibu

© AP Photo / STRTurske trupe i artiljerija pripremaju se za operacije u Siriji
Turske trupe i artiljerija pripremaju se za operacije u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska nije zadovoljna predlozima Rusije o rešavanju situacije u sirijskom Idlibu i insistira na potpunoj realizaciji Memoranduma iz Sočija, inače će vojska započeti operaciju, izjavio je portparol vladajuće turske Partije pravde i razvoja Omer Čelik.

 

Turska je na pregovorima sa Rusijom u Moskvi insistirala da se sirijska vojska povuče iz zone deeskalacije Idlib, jer bi u protivnom slučaju Ankara mogla da pribegne vojnim dejstvima, rekao je Čelik.

„Ruski predlog o Idlibu i mapa (zone deeskalacije) ne odgovaraju našim očekivanjima i u suprotnosti su sa Sporazumom iz Sočija“, smatra Čelik i dodaje da sirijske snage treba da se povuku na položaje određene tim Sporazumom.

„Rok koji smo dali režimu (sirijskoj vladi) ističe. Posle toga će naša vojska učiniti sve što je potrebno. Ako se snage režima ne povuku sa granice određene Sporazumom iz Sočija, naša vojska spremna je (da počne operaciju)“, istakao je Čelik.

Prema njegovim rečima, Ankara i Moskva sada pregovaraju o datumu sastanka predsednika dveju zemalja o situaciji u Idlibu.

Deca pozdravljaju turske vojne snage u mestu Sanliurfa u blizini granice sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pompeo: Raste mogućnost ulaska Turske u rat u Siriji - Amerika spremna da pomogne

„Predložili smo približan datum kako bismo se sastali i što pre rešili problem. Ranije smo sa Rusijom sve lako rešavali, ali sada smo stigli do tačke u kojoj smo se zaglavili. Moramo to da prevaziđemo, na tome se radi“, dodao je turski političar.

Situacija u Idlibu

Prva faza rusko-turskih pregovora održana je prošle nedelje u Ankari usred eskalacije napetosti na severozapadu Sirije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da se bliži rok koji je Ankara dala Damasku da svoje trupe povuče sa turskih osmatračnica u sirijskom Idlibu, dodajući da se Turska neće ni za korak povući u ovoj provinciji.

Umesto toga, Erdogan se zakleo da će turske snage potisnuti sirijsku vojsku van dogovorenih granica i omogućiti da se ljudi vrate svojim domovima.

Turski predsednik takođe je rekao da je pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara Asada da sirijska armija prekine ofanzivu u provinciji Idlib i da se povuče sa turskih osmatračnica do kraja februara, zapretivši u suprotnom vojnim odgovorom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala