Svedočenje NATO komandanta: Crna Gora primer uspeha, Rusi smetaju na Balkanu

© AP Photo / Evan VucciSamit NATO-a u Londonu
Samit NATO-a u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovni komandant NATO u Evropi: NATO snage na Kosovu suštinske za stabilnost regiona; Crna Gora i S. Makedonija primjer uspjeha uprkos pokušaju blokade od Rusije

Balkan je i dalje strateški važan region, gdje etničke tenzije unutar nacija i između susjeda i dalje podstiču regionalnu nestabilnost i primarna su meta upornog, malignog ruskog uticaja, rekao je vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i šef Evropske komande američkih snaga general Tod Volters.

Svjedočeći pred Odborom za oružane snage američkog Senata, Volters je kazao da Crna Gora, predstavlja primjer uspjeha na Balkanu, uprkos značajnim pokušajima Rusije da zemlju odvrati od evroatlantskog puta.

“Pored istorijskih i kulturnih veza sa Balkanom, Rusija, održavanje socijalnih i političkih tenzija u regionu vidi kao centralni princip svog djelovanja, kojim pokušava da spriječi pojedine balkanske nacije, da napreduju na putu ka evroatlantskom usklađivanju i integraciji. Ipak, Crna Gora i uskoro pristupanje Sjeverne Makedonije u NATO predstavljaju sjajne priče o uspjehu, uprkos značajnim pokušajima Rusije da blokiraju i odvrate integraciju ovih zemalja” – rekao je Volters.

Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, podsjetio je da - uprkos tome što je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost - Rusija, Kina i nekoliko drugih nacija još uvek nisu priznale status suverene nacije.

“Kosovo i susjedna Srbija još nisu normalizovali odnose, ali uprkos napetostima, i dalje ohrabrujemo obje strane da vode dijalog kako bi pronašle mirno rješenje” – kazao je Volters, dodajući da je misija KFOR-a glavna stabilizujuća sila na Kosovu.

“NATO snage na Kosovu, koje uključuju mali, ali značajan američki doprinos, ostaće od suštinskog značaja za stabilnost regiona, dok Srbija i Kosovo nastavljaju stabilan odnos kroz planiranu desetogodišnju tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga” – dodao je američki general.

Kina se pojavljuje kao alternativni pokrovitelj

Srbija, kako dodaje Volters, pokušava da pronađe ravnotežu između Rusije i Zapada, ali njene ambicije ka EU ometaju unutrašnja korupcija, strukturalni i ekonomski izazovi, sankcije EU i Rusije i zahtjev da se normalizuju odnosi sa Kosovom. Kina se, dodaje Volters, pojavila kao alternativni pokrovitelj, angažujući se oko ekonomskih i odbrambenih pitanja. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Volters kaže da BiH ostaje „zaokupljena političkom i etničkom nestabilnošću“

“Podstaknuti ruskim uticajem, opstrukcionisti traže veću autonomiju Republike Srpske kako bi oslabili vlasti na državnom nivou i onemogućili napredak ka daljem usklađivanju sa NATO-om i EU. Nacionalistička politika i ukorijenjene etničke podjele između Bošnjaka, bosanskih Hrvata i bosanskih Srba osporavaju sposobnost Bosne i Hercegovine da zacrta put ka trajnoj stabilnosti” – rekao je Volters pred članovima Odbora.

Govoreći o bezbjednosti na evropskom tlu, Volters kaže da politička neizvjesnost, energetska konkurencija i napredne tehnologije, prijete da naruše uspostavljeni demokratski poredak.

“Rusija, Kina i Iran, nastoje da, agresivnim akcijama, iskoriste ovakve okolnosti koristeći sve instrumente nacionalne moći, a podržavaju ih sve sposobnije vojne snage” – ocijenio je Volters.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala