Srbija dobila 1.000 testova na koronavirus, preduzete sve mere, nema mesta panici

© REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANEItalijanski policajac nosi masku tokom patrole u gradu Kastiljone D'Ada
Italijanski policajac nosi masku tokom patrole u gradu Kastiljone D'Ada - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, članovi Odbora informisani su o epidemiološkoj situaciji u Srbiji u vezi sa novim korona virusom i skrenuta je pažnja na to da postoji velika mogućnost da se korona virus pojavi u Srbiji, ali i da su preuzete sve mere i da nema mesta panici.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je kazao da smatra da je mogućnost da će se korona virus pojaviti u Srbiji veoma velika, ali da će biti primenjene sve mere koje su potrebne kako bi se ograničio dalji prenos i dodao da je SZO obezbedila 1.000 testova za Srbiju.

Istovremeno, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milovan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović i pomoćnik direktora prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog, naglasile su da je Republika Srbija spremna za eventualnu pojavu i lečenje virusa i da nema mesta panici.

One su istakle da se situacija prati na satnom nivou i da ukoliko i dođe do obolevanja, najveći broj pacijenata će imati minimalne simptome, a kod mnogih će oni čak potpuno izostati, te da se može očekivati hospitalizacija svega 15 odsto od ukupnog broja obolelih.

Predsednik Odbora dr Darko Laketić istakao je značaj informisanja javnosti i medija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji ali i na globalnom nivou, te da je i današnja sednica dobar način za to, posebno uzevši u obzir da se veliki broj građana, tragajući za tačnim informacijama, obraćao tom radnom telu Narodne skupštine.

Predsednik Odbora je naglasio da su dezinformacije u medijima, uzburkale javnost i da je neophodno da informacije koje se plasiraju odgovaraju istini i činjeničnom stanju na terenu, a ono je takvo da trenutno na teritoriji naše zemlje nema obolelih.

„Očekivano je da će ih biti, što ne znači da treba dizati paniku, jer smo spremni da odgovorima na pojavu virusa“, naglasio je Laketić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Berislav Vekić potvrdio je da u Republici Srbiji nisu registrovani slučajevi oboljenja od korona virusa. On je istakao da je na taj virus do sada testirano ukupno 20 osoba koje su ispunjavale uslove za testiranje i da su svi uzorci bili negativni.

Vekić je naveo da je u svetu obolelo ukupno 82.107 osoba, a zabeležena su 2.804 smrtna slučaja, kao i da je virus registrovan u 43 zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala