Ring spreman: Kako je Rusija izvukla Beograd iz teškog nokauta

CC0 / Pixabay / Boks
Boks - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zahvaljujući podršci Rusije, Beograd je dobio organizaciju Svetskog prvenstva u boksu 2021. To je idealna prilika da naša zemlja, posle 25 godina, ustane iz „nokauta“ i osvoji medalju u nekad najtrofejnijem olimpijskom sportu.

Svetska bokserska federacija odlučila je na sastanku u Budimpešti da se Beogradu dodeli organizacija Svetskog prvenstva 2021. godine. Beograd je poslednji put bio domaćin Svetskog prvenstva 1978. godine.

Srbija je imala veoma jake protivkandidate u Budimpešti, ali su Panama i Indija odustale u poslednji čas.

Zahvaljujući Rusiji Beograd postao centar svetskog boksa

Beograd je dobio organizaciju Svetskog prvenstva u boksu zahvaljujući velikoj podršci Bokserskog saveza Rusije, kaže za Sputnjik Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije (BSS).

U Budimpešti je, posle prezentacije Borovčanina, delegat iz Rusije Umar Kremlev unapred naglas krenuo da čestita Beogradu, a u tome su mu se pridružili predstavnici Turske i Azerbejdžana.

Potom je predsedavajući umirio prisutne i zatražio da pre glasanja sačekaju da i druge države iznesu svoje prezentacije, ali su Panama i Indija odlučile da odustanu, pa je Beograd jednoglasno izglasan kao domaćin.

Borovčanin smatra da je organizacija Svetskog prvenstva u boksu možda najveći sportski događaj u Srbiji jer je to prvo svetsko prvenstvo koje se održava u našoj zemlji kad je reč o olimpijskim sportovima.

Stalone i Biković – promoteri Svetskog prvenstva

Po objavljivanju odluke Svetske bokserske federacije, Borovčanin je najavio da će Svetsko prvenstvo biti organizovano u Beogradskoj areni i da bi voleo da Silvester Stalone bude jedan od promotera.

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaU Budimpešti je, posle prezentacije Borovčanina, delegat iz Rusije Umar Kremlev unapred naglas krenuo da čestita Beogradu, a u tome su mu se pridružili predstavnici Turske i Azerbejdžana.
Ring spreman: Kako je Rusija izvukla Beograd iz teškog nokauta  - Sputnik Srbija
U Budimpešti je, posle prezentacije Borovčanina, delegat iz Rusije Umar Kremlev unapred naglas krenuo da čestita Beogradu, a u tome su mu se pridružili predstavnici Turske i Azerbejdžana.

Među promoterima bi trebalo da se nađu i bivše bokserske legende Ivander Holifild i Roj Džons Džunior.

Predsednik BSS-a za Sputnjik kaže da se još ne zna ko će biti promoteri Prvenstva i dodaje da od domaćih javnih ličnosti voleo da to bude glumac Miloš Biković. To je, kako kaže, njegova želja mada još nije razgovarao sa Bikovićem.

Za 20 godina Srbija će biti „bokserska sila“

Prema njegovim rečima, Svetsko prvenstvo će otvoriti veliki prostor za popularizaciju i omasovljenje boksa, a njegovo nasleđe biće i veliki broj bokserskih ringova i opreme koji će biti podeljene klubovima u vidu podrške za omladinske škole boksa.

Srbija će dobiti od Bokserskog saveza Rusije donaciju za izgradnju nacionalnog trening centra, što će sve biti velika stvar za razvoj našeg boksa i prilika za naše boksere da osvoje medalju nakon dugog niza godina, koje nema od 1996. godine. Istovremeno će Srbija biti promovisana u svetu kao dobar domaćin“, kaže Borovčanin.

Kad je reč o eventualnim medaljama na Svetskom prvenstvu, Borovčanin ističe da je u boksu sve moguće i dodaje da su u poslednjih godinu i po, otkad vodi Savez, bokseri non-stop na pripremama, obezbeđeni su im svi uslovi za rad, tako da je vrlo moguće da će uskoro osvajati i medalje.

On ističe da bi bio zadovoljan sa „minimum jednom“ osvojenom medaljom u Beogradu, dok bi dve ili tri bile „pun pogodak“. Prema njegovoj proceni, uz najmanje jednu medalju osvojenu u Beogradu i uz nastavak rada na popularizaciji boksa, za deset do 20 godina Srbija bi ponovo mogla postati „bokserska sila u svetu“.

Nikad više 1978.

Proslavljeni srpski i jugoslovenski bokser Tadija Kačar kaže za Sputnjik da dobijanje organizacije Svetskog prvenstva znači mnogo za sport u celini. Zahvaljujući Prvenstvu, boks, nekad najtrofejniji sport i u Srbiji i Jugoslaviji, ponovo će se vratiti u žižu sportske javnosti, smatra Kačar.

Boks, je, prema njegovim rečima, u poslednjih dvadesetak godina nestao sa scene jer nema rezultata.

Kačar koji je bio jedan od sedmorice osvajača medalja na Svetskom prvenstvu u Beogradu 1978. godine, smatra da se takav uspeh nikad više neće ponoviti na ovim prostorima. U Beogradu 1978. Tadija Kačar i još petorica boksera osvojili su srebrne medalje, a njegov brat Slobodan, osvojio je bronzu.

Nema sistema – nema rezultata

Kačar podseća da je pre prvenstva 1978. Jugoslavija imala sjajne boksere, osvajače Olimpijskih medalja poput Zvonka Vujina, Matu Parlova, a generacija kojoj on pripada je sa njima trenirala i nastupala i posle njih ostvarila sjajne rezultate.

„Posle toga, kad se raspala Jugoslavija, raspao se i sistem koji je davao rezultate. Bokserski poslenici posle raspada Jugoslavije nisu se snašli u novim okolnostima zbog toga što su mnoge državne ili društvene firme koje su pomagale boks prešle u vlasništvo privatnika, a oni nisu pokazali nikakav interes da ulažu u neko opšte dobro, kao što je to bilo u onom sistemu“, smatra Kačar.

On se ipak nada da ćemo uspeti na Svetskom prvenstvu da osvojimo jednu ili dve, a možda čak i tri medalje.

„Imamo nekoliko dobrih boksera i ukoliko ih budemo adekvatno pripremili mislim da oni mogu ravnopravno da se bore za medalje“, zaključio je Kačar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala