Kurti „sapliće“ Tačija da bi preoteo pregovore sa Beogradom

Pratite nas
Otkrivanjem „tajnog sporazuma“ između Hašima Tačija i NATO-a, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušava da marginalizuje Tačija i tako mu preotme ključnu poziciju u dijalogu između Beograda i Prištine, smatraju stručnjaci.

Predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je za emisiju „Svet sa Sputnjikom“ da sadržaj „tajnog sporazuma“ nije novost i da ga Kurti koristi kako bi eliminisao Tačija iz mogućeg nastavka pregovora sa Beogradom, jer vidi da uživa veliko poverenje iz Vašingtona.

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači i Ričard Grenel
Kurti „sapliće“ Tačija da bi preoteo pregovore sa Beogradom  - Sputnik Srbija
Hašim Tači i Ričard Grenel

„Kurti je imao više incidentnih situacija sa američkim zvaničnicima dok je bio u opoziciji i iako nagoveštava ukidanje taksi, on se opire i ne poštuje stavove SAD. Zato sada pokušava da stvori prostor za početak procesa smenjivanja Hašima Tačija, ne bi li uspeo da ga dovoljno kompromituje i zatvori mu vrata, kako bi on bio taj koji bi vodio proces dijaloga između Beograda i Prištine“, ocenjuje Drecun.

Nedovoljan pritisak sa Zapada

Advokat Goran Petronijević smatra da je Kurti u prednosti nad Tačijem jer je pobedio na izborima i uspeo da formira koalicionu vladu, ali da se dolaskom na vlast suočio s međunarodnim pritiskom koji je u sukobu s njegovom ideologijom, te da se sada nalazi u „šizofrenoj situaciji“.

„Odnos između Kurtija i Tačija liči mi na fingirani unutrašnji politički sukob. Bilo bi jako dobro da je taj sukob realan i da dođe do raslojavanja, jer bi to iznedrilo rešenja koja konačno ne bi bila na našu štetu, odnosno, takse bi bile ukinute“, obrazložio je Petronijević.

On dodaje da Kurti zna da mora da ukine takse i da će to eventualno učiniti. Međutim, sagovornik Sputnjika je nepoverljiv prema pritisku koji dolazi sa Zapada i ubeđen je da bi se problem taksi znatno brže rešio da je taj pritisak realan.

Podsećamo, Kurti je danas optužio Tačija za ozbiljno kršenje ustava zbog potpisivanja „tajnog sporazuma“ sa nekadašnjim generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom, o zabrani aktivnosti pripadnika KBS na severu Kosova.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala