Krim poručio Vašingtonu: Ne učite nas kako da živimo

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava na Krimu
Ruska zastava na Krimu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni sekretar SAD Majk Pompeo mora da prestane sa spekulacijama o statusu Krima, jer se to poluostrvo zauvek vratilo pod okrilje Rusije, ma koliko bilo ko odugovlačio s priznavanjem te činjenice, izjavio je šef Komiteta Skupštine Krima za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose Jurij Gempelj.

„Pompeo mora da prestane da uči Rusiju kako treba da živi i da se meša u unutrašnja pitanja druge države. Vreme je da počne da se ponaša politički korektno i diplomatski i da ne zadire u integritet Ruske Federacije”, istakao je Gempelj.

© Sputnik / Andreй Varenkov / Uđi u bazu fotografijaProslava godišnjice ujedinjenja Krima sa Rusijom
Krim poručio Vašingtonu: Ne učite nas kako da živimo - Sputnik Srbija
Proslava godišnjice ujedinjenja Krima sa Rusijom

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao Rusiju da okonča okupaciju Krima, i naglasio da SAD nije i nikada neće priznati ruske pretenzije na suverenitet nad ovim poluostrvom.

Prethodno je američki predsednik Donald Tramp na još godinu dana produžio sankcije Rusiji, uvedene zbog situacije na Krimu u martu 2014. godine.

Ujedinjenje Krima i Rusije

Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina kao i ranije smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje sa Rusijom.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno”.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala