Dodik: Ne pozivam na rat, oni u Sarajevu žele da se uruši Srbija

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne poziva na rat, sukobe i secesiju Republike Srpske, ali da ima razgovora o tome.

"Teški verbalni sukobi neće ugroziti mir. Ni u jednoj svojoj izjavi nikada se nisam pozvao na oružani sukob. Ne pozivamo na rat, na sukobe, secesije nema u dokumentima RS, ali o tome naravno ima razgovora", kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je njegov cilj da se RS vrate njene nadležnosti, da se BiH vrati na izvorni Dejton, "bez obzira što neki medjunarodni moćnici tvrde da to nije moguće".

Srpski član Predsedništva je ocenio da je BiH "propala država, koja može preživeti jedino ako se vrati izvorom Dejtonu, u kome će biti dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda".

"Razmatraćemo i druge mere. Nakon što je juče podržana inicijativa o smeni aktuelnog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) sa Milanom Tegeltijom na čelu, logična reakcija je da RS povuče svoju saglasnost u vezi sa postojanjem VSTS", kazao je Dodik.

On je rekao i da Narodna skupština RS neće povući nijedan od zaključaka u vezi sa Ustavnim sudom BiH, dodavši da je plan "muslimanske politike" i dela medjunarodne zajednice da se kroz institucije BiH, odnosno putem odluka Ustavnog suda BiH, ruši Dejtonski sporazum.

Dodao je da zvaničnici RS neće podleći medjunarodnim pritiscima i pretnjama sankcijama, navodeći da su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kao i njegovi prethodnici, "zlotvori prema Srbima".

Dodik je kazao da je lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović juče u Sarajevu pokazao "izliv mržnje" prema Srbiji, njenom predsedniku Aleksandru Vučiću i RS, srpskom narodnu i njegovoj istoriji.

"Oni u Sarajevu žele da se uruši Srbija, koja im smeta jer je ekonomski jaka. Oni smatraju da, ako sklone Vučića, da bi Srbija ušla u višedecenijsku nestabilnost", ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, Vučić je "čovek mira u regionu", koji podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali takođe vodi brigu o srpskom narodu u BiH.

Izetbegović sprovodi izlapelu politiku

Predsednik Srbije, naveo je Dodik, takođe pokušava da održi dobar odnos Bošnjaka i Srba, ali to "nije dovoljno izlapeloj politici Bakira Izetbegovića".

Dodik optužio Bakira Izetbegovića da želi da sprovede "Islamsku deklaraciju", čiji je tvorac njegov otac Alija Izetbegović, s ciljem da BiH, uz podršku medjunarodnog faktora, postane islamska država u kojoj Srbi i Hrvati neće imati nikakva prava.

Cilj, kako je rekao, "muslimanske politike" je i destabilizacija Srbije.

"Mi više verujemo u Srbiju nego u BiH", kazao je dalje Dodik, upućujući poruku Izetbegovićiu da Banjaluka "nikada neće biti šeher". On je ocenio da Banjaluka "više pripada Vučiću nego Izetbegoviću".

Srpski član Predsedništva BiH izneo je teške optužbe na račun pojedinih američkih diplomata i visokih predstavnika, navodeći da, kako je ocenio, rade za "muslimansku politiku", čiji je cilj destabilizacija RS.

Dodik je još kazao da on nikada nije pretio oružjem, dok s druge strane, od Izetbegovića, postoje takve pretnje, ali medjunarodni zvaničnici na to ne reaguju.

Navodeći da je Izetbegović pozvao Tužilaštvo BiH da pokrene krivični postupak protiv njega i predsednice RS Željke Cvijanović zbog neprihvatanja odluka Ustavnog suda BiH i blokade rada državnih organa, on je rekao da se poziva Tužilaštvo da procesuira njega i Cvijanovićku, a da nikada nisu uhapšene osobe koje su napale Vućiča prilikom njegove posete Potočarima u julu 2015.

Dodik je optužio i opozicione stranke u RS, SDS i PDP, da su "izdajničke" i da su "podanici" SDA i bošnjačke politike.

"Neće nas disciplinovati. BiH je propala država i može preživeti samo ako se vrati izvornom Dejtonu", zaključio je Dodik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala