S-350 „Vitez” ušao u sastav Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije /video/

© Sputnik / Ramilj Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistem srednjeg dometa S-350 „Vitjaz“
Ruski protivvazdušni raketni sistem srednjeg dometa S-350 „Vitjaz“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najnoviji protivavionski raketni sistem S-350 „Vitez” je postao deo sastava ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i biće efikasnija zamena dosadašnjeg sistema S-300PS, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

„Nedavno je ovaj sistem stigao u centar za obučavanje protivvazduhoplovnih raketnih snaga Vojne akademije ‘Žukov’”, piše u saopštenju.

Tokom prijema sistema na poligonu u Astrahanskoj oblasti pripadnici centra za obučavanje protivavionskih raketnih snaga su izveli vežbe, koje su uključivale otkrivanje i uslovno uništavanje realnih vazdušnih ciljeva. Svi predviđeni zadaci su u potpunosti ispunjeni.

Sistem je sposoban da uništi vazdušne ciljeve na udaljenosti većoj od 120 kilometara i na visini većoj od 30 kilometara, a sastoji se od raketa srednjeg i malog dometa. Vreme koje je potrebno da „Vitez” bude doveden u stanje borbene gotovosti je pet minuta.

Novi PVO sistem je predviđen za zaštitu kako državnih, industrijskih, vojnih objekata, tako i vojnih grupacija od napada savremenih i perspektivnih sredstava vazdušnog napada i biće integrisan u jedinstveni sistem zajedno sa drugim PVO sistemima.

Prema izjavama predstavnika ruskih oružanih snaga, uvođenje sistema S-350, koji treba da zameni S-300PS, će omogućiti povećanje efikasnosti u borbi protiv krstarećih raketa do 2,5 puta.

Izrada „Viteza“ završena je u prvoj polovini 2019. godine, a već krajem juna tehnika je bila predstavljena na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“ u podmoskovskom parku „Patriot“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala