Ukrajina ima plan kako da povrati Krim od Rusije

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaNovinar sa Krima na velikoj konferenciji Vladimira Putina
Novinar sa Krima na velikoj konferenciji Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik vlade Ukrajine za pitanja evropske i evroatlantske integracije Dmitrij Kuleba izjavio je da će Kijev povratiti Krim od „oslabljene Rusije“, i da ima plan kako da to postigne.

Za radio „Novo vreme“ Kuleba je saopštio da ima plan od 12 koraka za vraćanje Krima, s tim što će u poslednjoj fazi „Krim iskliznuti iz oslabljenih ruku Rusije“, a Ukrajina će ga preuzeti.

„A na koji način ćemo doći do tačke slabljenja Rusije, i koliko će Ukrajina biti spremna da preuzme ono što će iskliznuti iz ruku Rusije - to je sadržano u prethodnih 11 koraka“, rekao je vicepremijer.

Pored toga, Kuleba je podsetio da je na poslednjoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti predstavljena strategija od 12 koraka za postizanje mira u Donbasu, i dodao da se nada da će se na sledećoj konferenciji pojaviti slična strategija za Krim.

Ranije je poslanica Vrhovne rade iz stranke „Sluga naroda" Jelizaveta Jasko izjavila da plan o rešavanju sukoba u Donbasu nije usmeren na rešavanje situacije u Ukrajini, već na ukidanje sankcija Rusiji. Na sajtu Minhenske konferencije o bezbednosti je 14. februara objavljen dokument o „12 koraka za jačanje bezbednosti u Ukrajini i evroatlanskom regionu“, ali je dokument ubrzo uklonjen, da bi zatim ponovo bio vraćen na sajt.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala