Srbija gradi ledolomac: Ploviće deset dana bez dopunjavanja goriva

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaDizel-električni ledolomac "Ilja Muromec" Severne flote Rusije
Dizel-električni ledolomac Ilja Muromec Severne flote Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republička direkcija za vode pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisala je javnu nabavku za gradnju broda posebne namene, ledolomca

Brod, dug 40 i širok devet metara, predviđen je da u zimskom periodu radi kao ledolomac na reci Dunav od Mađarske granice do Beograda, ostatak godine, brod će služiti u operacijama bočnog tegljenja drugih plovnih objekata.

Ledolomac je projektovan kao jednopalubni, dvopropelerni s fiksnim krilima i balansnim kormilima, sa mašinskim prostorom u srednjem delu, piše E-kapija.

Kako se navodi u dokumentaciji, brod bi trebalo da plovi oko deset dana bez dopunjavanja rezervi goriva, ulja i vode sa sedam do maksimalno deset ljudi na njemu.

Predviđeno je da brod opslužuje stalna posada koja bi boravila na brodu. Ledolomac bi trebalo da ima smeštaj za sedam članova posade i tri gosta.

Sve stambene, društvene i službene prostorije biće opremljene sistemima za klimatizaciju i grejanje.

Nadzor nad gradnjom broda vršiće Uprava za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, organ uprave u sastavu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Projektnu dokumentaciju su izradile firme Albatros dizajn iz Novog Sada i Numerik marine sa Novog Beograda. Rok za dostavljanje ponuda je 15. april, do 10 sati, a javno otvaranje ponuda je 15 minuta kasnije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala