Rusija objasnila zašto su Zapadu potrebni „Beli šlemovi” u Siriji

© AP Photo / Syrian Civil Defense White HelmetsBeli šlemovi u Siriji
Beli šlemovi u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadne specijalne službe finansiraju organizaciju „Beli šlemovi” u cilju informativne kampanje protiv sirijskog naroda, izjavio je šef ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin.

Ruski zvaničnik je ovim rečima prokomentarisao aktivnost „Belih šlemova” na otvaranju izložbe u Moskvi na kojoj je predstavljen materijal koji razotkriva delovanje ove organizacije u Siriji.

„Organizaciju „Beli šlemovi” finansiraju prekookeanske i britanske obaveštajne službe. Ona izvršava njihove zadatke u okviru informativnog rata, koji vode protiv sirijskih građana, kao i protiv Sirijske Arapske Republike”, istakao je šef ruske službe.

Nariškin je podsetio da je jedna od fabrikovanih neistina „Belih šlemova” da je u sirijskoj Dumi navodno korišćeno hemijsko oružje.

Sedmog aprila 2018. godine aktivisti ove organizacije su objavili video o stradanju civila. Za korišćenje bojnih otrova Zapad je tada optužio vladine snage i izvršio masovne vazdušne napade na sirijsku teritoriju.

Prethodno su ruski vojni zvaničnici saopštili da ni eksperti ni lokalno stanovništvo nisu primetili upotrebu hemijskog oružja. Krajem aprila 2018. godine, Moskva je iznela dokaze da je hemijski napad bio insceniran.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala