Rusija: Amerika mora da odgovara zbog neizdavanja viza ruskim diplomatama

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je zatražila od Ujedinjenih nacija da pokrene arbitražni postupak u cilju rešavanja situacije zbog toga što američke vlasti redovno odbijaju da izdaju vize stranim diplomatama, izjavio je ruski diplomatski izvor.

U utorak je u organizaciji UN održana sednica Odbora za odnose sa zemljom domaćinom, na kom je ruska strana ponovo pokrenula ovo pitanje.

„Rusija, kao i nekoliko drugih država-članica UN nije samo zahtevala da se ovo pitanje preda na arbitražu, već i da se aktivno poradi na rešavanju nastale situacije i pokrene arbitražni postupak”, rekao je izvor.

Predstavnik UN je obećao da će ove informacije preneti generalnom sekretaru Antoniju Guterešu.

Kako navodi izvor, ruski stav su podržali Kina, Iran, Sirija, Kuba, Belorusija i Nikaragva.

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ujedinjenih nacija u Ženevi
Rusija: Amerika mora da odgovara zbog neizdavanja viza ruskim diplomatama - Sputnik Srbija
Zgrada Ujedinjenih nacija u Ženevi

„Očekujemo da će generalni sekretar doneti odgovarajuću odluku i pokrenuti arbitražni postupak”, dodao je ruski diplomatski izvor.

Problemi sa izdavanjem viza

U decembru prošle godine Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju kojom se Sjedinjene Američke Države pozivaju da odmah izdaju vize članovima delegacija za učešće na događajima svetske organizacije.

Dokumentom je predviđeno da ako se problemi sa izdavanjem viza ne reše u razumnom roku, „ozbiljno će se razmotriti mogućnost preduzimanja mera, predviđenih članom 21 Sporazuma o Centralnim institucijama”. Reč je o rešavanju sporova putem arbitraže između UN i SAD.

Problemi zbog izdavanja viza ruskim državljanima radi učešća na međunarodnim događajima na teritoriji Amerike su postali redovni od 2014. godine nakon naglog pogoršanja bilateralnih odnosa Moskve i Vašingtona zbog situacije na Krimu i u Donbasu.

Tako su 2015. godine SAD izdale vizu sa ograničenjima predsednici Saveta Federacije Valentini Matvijenko, zbog čega je morala da otkaže učešće na Svetskoj konferenciji šefova parlamenata država učesnica Interparlamentarne unije.

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaAmerička viza
Rusija: Amerika mora da odgovara zbog neizdavanja viza ruskim diplomatama - Sputnik Srbija
Američka viza

Sa ovim problemom su se 2017. godine suočile i ruske diplomate kada je trebalo da otputuju u ambasadu u SAD, generalne konzulate i stalno predstavništvo pri UN. Zatim su se na udaru našli i predstavnici Rusije, koji su bili upućeni u Sekretarijat UN u Njujorku.

Pored toga, 2019. godine mnogim ruskim diplomatskim predstavnicima, koji je trebalo da učestvuju na plenarnim sednicama Generalne skupštine UN i u radu posebnih odbora te organizacije odbijen je ulazak u SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala