Rusija 22. aprila glasa o izmenama u Ustavu

© Sputnik / Alexei MalgavkoGlasanje u Rusiji
Glasanje u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Glasanje za ustavne izmene na teritoriji cele Ruske Federacije biće održano 22. aprila, izjavio je šef komiteta za državnu upravu ruske Dume Pavel Krašenjinikov.

Kako je rekao, taj datum je potvrdio i ruski predsednik Vladimir Putin.

Krašenjinikov je objasnio da je taj datum izabran jer se 19. aprila završava pravoslavni post, a 24. aprila već počinje muslimanski Ramazan.

Kako je ranije Putin najavio, zakon o izmenama Ustava stupiće na snagu samo ukoliko građani Ruske Federacije to odobre.

Govoreći o samim izmenama, Putin je naveo da je do sada stiglo preko 900 predloga, što govori o tome da su građani aktivno uključeni u ovaj proces.

Najvažnije izmene ruskog ustava

U obraćanju Saveznoj skupštini 2020. godine predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je o ustavnim amandmanima koje smatra neophodnim. Među njima je promena mehanizma formiranja Vlade, konsolidacija uloge Državnog saveta i novi kriterijumi za predsedničke kandidate.

Kako je najavio, novi zahtev biće da lica koja se nalaze na funkcijama koje su strateški važne za suverenitet zemlje (predsednik i članovi Vlade, poslanici, senatori, sudije, šefovi regiona) nemaju strano državljanstvo ili dozvolu za boravak u drugoj državi.

Što se tiče funkcije predsednika Rusije, neophodno je uvesti pravilo da šef države može da bude lice koje je stalno živelo na teritoriji Ruske Federacije najmanje 25 godina i nikad nije imalo strano državljanstvo ili dozvolu za boravak u drugoj državi.

Ruski predsednik takođe je predložio da se u Ustavu konsoliduju principi jedinstvenog sistema javne vlasti: mogućnosti lokalne samouprave treba proširiti i ojačati, potrebno je propisati pravila da minimalna plata ne može biti manja od granice siromaštva i treba uvesti redovno indeksiranje penzija.

Osvrnuo se i na pitanje izbora premijera, te je naveo da je neophodno poveriti Državnoj dumi odobravanje predsednika Vlade, a zatim po njenom podnesku, svih njegovih zamenika i saveznih ministara. Sa druge strane, predsednik neće imati pravo da odbaci kandidature nadležnih zvaničnika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala