Putnike koji ulaze u Srbiju čekaju nove mere na granicama zbog koronavirusa

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICGranični prelaz Horgoš
Granični prelaz Horgoš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojačana kontrola putnika na graničnim prelazima zbog virusa korona do sada se odnosila pre svega na aerodrome. Međutim, zbog širenja virusa u okruženju kontrola se proširuje i na drumske granične prelaze.

Granična policija na Horgošu do sada je prijavljivala potencijalne slučajeve iz Kine, međutim, to se menja, objavio je RTS.

Valentina Kalajdžić, šef Odseka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice kaže da se svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na području intenzivne transmisije koronavirusom uručuje zdravstveno upozorenje i radi se zdravstveni nadzor.

Radi se i skrining merenja telesne temperature, te intervju sa putnikom na osnovu kojih se određuju kriterijumi za dalje postupanje sa putnikom.

Govoreći o kriterijumima, ona kaže da je to prisustvo neke respiratorne infekcije, kašalj, gušenje.

„U intervjuu dobijamo odgovore da li je putnik bio u kontaktu sa obolelima od koronavirusa ili sa osobama koje su pod sumnjom da su obolele“, kaže Kalajdžić.

Kalajdžićeva dodaje da je na Horgošu bilo 19 nadzora i nijedan putnik nije imao simptome respiratorne infekcije. Slične mere primenjuju se i na Batrovcima prema Hrvatskoj.

Kada je u pitanju Mađarska, tamo nije potvrđen slučaj koronavirusa, ali su sve službe na oprezu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala