Prvi kadrovi srpske delegacije na pravoslavnom skupu: O velikim temama iza zatvorenih vrata /video/

Pratite nas
U Amanu se održava sastanak poglavara i predstavnika Pravoslavnih crkava. Susret je sazvao jerusalimski patrijarh Teofil. Tema razgovora - problemi u pravoslavnom svetu, između ostalog u Ukrajini.

Na ovom skupu, na nivou poglavara, predstavljene su četiri od 15 pomesnih Crkve. Osim jerusalimskog patrijarha Teofila koji je inicirao sastanak, na njemu učestvuje i moskovski patrijarh Kiril, srpski patrijarh Irinej i mitropolit Češke i Slovačke Rostislav. Poljska i Rumunska pravoslavna su poslale u Aman delegacije arhijereja. Skupu prisustvuje i mitropolit Kijevski Onufrije.

Međutim, šef Odeljenja za spoljnocrkvene veze RPC mitropolit Valkolomski Ilarion, koji se nalazi u Amanu smatra da nedolazak predstavnika nekih pomesnih Crkava ne umanjuje značaj susreta.

„U svoje vreme su četiri Crkve odbile da učestvuju na Kritskom saboru. Patrijarh Vartolomej ga je ipak održao i odluke sa tog sabora se smatraju obaveznim za Crkve koje su na njemu učestvovale“, objasnio je on.

On je dodao da u Amanu ne nameravaju da donose bilo kakve odluke, već samo da razgovaraju o problemima.

Prvi deo sastanka je počeo jutarnjom molitvom. Zatim su učesnici otišli u audijenciju kod jordanskog kralja Abdulaha II.

Na kraju, u večernjim satima će okupljeni usaglasiti zajednički stav Crkava „po ukrajinskom pitanju“.

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata.

Podsetimo, delegacija srpske crkve prva je doputovala juče u Aman. Na njenom čelu su patrijarh Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika bački Irinej, i vladika kruševački David. 

Vaseljenski patrijarh Vartolomej odbio da učestvuje, pošto samo on, po njegovom mišljenju, može da saziva ovakve skupove. Na sastanak nisu došli ni predstavnici Grčke, Aleksandrijske i Albanske crkve. Antiohijska patrijaršija takođe neije poslala svoju delegaciju, kao ni Gruzinska, Bugarska i Kiparska crkva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala