Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke

© Sputnik / Mira Kankaraš TrkljaKomercijalna banka
Komercijalna banka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ugovor o prodaji „Komercijalne banke“ „Novoj ljubljanskoj banci“ (NLB) potpisan je danas u Ministarstvu finansija Srbije.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora NLB Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23 odsto običnih akcija „Komercijalne banke“ a.d. Beograd, saopšteno je iz ministarstva.

Potpisivanjem tog ugovora „Komercijalna banka“ će dobiti novog strateškog partnera, koji će po završetku transakcije preuzeti i upravljanje bankom.

Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra.

Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno će država prihodovati od kamate po stopi od 2 odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije, prenosi Tanjug.

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Srbija prihodovati iznos od oko 31 miliona evra, a dodatno je predviđena i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Ministar Mali istakao je da je veoma zadovoljan uspešnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cenom.

„Zadovoljni smo ponuđenom cenom, koja je među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne transakcije u regionu. Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na proceni vrednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savetnik 'Lazard'. Ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan 'Srbija 2025', kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti“, rekao je Mali.

On je dodao da će to dalje doprineti poboljšanju kvaliteta života građana i većem privrednom rastu.

"Reč je o ozbiljnoj banci (NBL), koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi. Dakle, vrlo smo zadovoljni procesom koji je bio u potpunosti transparentan i koji je s velikim uspehom priveden kraju. Nadamo se da će se transakcija uspešno zatvoriti u narednih nekoliko meseci", istakao je ministar Mali.

Predsednik Izvršnog odbora NLB d. d. Blaž Brodnjak je istakao da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju „Komercijalne banke“.

"Ova transakcija predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB grupe nakon uspešnog završetka procesa privatizacije naše banke u 2019. godini. Jačanje prisustva u Srbiji, našem najvećem i veoma atraktivnom inostranom tržištu, predstavlja naš strateški prioritet", rekao je Brodnjak.

On je dodao da će se kao rezultat transakcije, tržišni udeo u ukupnoj aktivi NLB-a u Srbiji povećati na preko 12 odsto, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji.

Posle potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Komercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala