Poglavar nove crkve u Ukrajini se požalio: U Crnu Goru nisu pozvali mene, već ruskog mitropolita

© Sputnik / StringerPoglavar "nove crkve" u Ukrajini Epifanij Dumenko
Poglavar nove crkve u Ukrajini Epifanij Dumenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pravoslavna crkva Ukrajine saopštila je da njen mitropolit Epifanije Dumenko nije dobio poziv da poseti Crnu Goru i izrazila žaljenje što je na litiju 29. februara pozvan mitropolit „Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini“ Onufrije.

Pres-služba Pravoslavne crkve Ukrajine prokomentarisala je vest da „mitropolit kijevski i cele Ukrajine, poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve“ dolazi u Crnu Goru 29. februara povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog

Pravoslavna crkva Ukrajine uverava javnost da je samo Dumenko „jedinstveni predstavnik autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit Kijevski i cele Ukrajine".

Međutim, kako su naveli u saopštenju, ovaj „jedini poglavar“ ne namerava da poseti Crnu Goru.

PCU primećuje da je u Crnu Goru pozvan vladika Onufrije kojeg raskolnici nazivaju „mitropolitom Ruske pravoslavn crkve u Kijevu“ i uveravaju da on i „drugi arhijereji Moskovske patrijaršije ne predstavljaju autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koju je priznao vaseljenski patrijarh“.

Pravoslavna crkva u Ukrajini je saopštila da se ne meša u pitanja koja se tiču Crne Gore i zato očekuje Crkve u toj državi da „poštuje kanonski poredak po pitanjima koja se tiču Ukrajine“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala