Plačite slobodno, time rešavate pet zdravstvenih problema

© Depositphotos.com / PepscoStudioUplakana devojka
Uplakana devojka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Plačite slobodno time rešavate pet zdravstvenih problema. Istraživanja su pokazala da plakanje opušta, smanjuje krvni pritisak, izbacuje toskine, utiče na promenu raspoloženja, a pomaže i kod smanjenja fizičkog bola.

Portal „Bright side“ objavio je da žene u Americi plaču oko 3,5 puta mesečno, a muškarci 1,9 puta mesečno.

Iako društvo plakanje najčešće vidi kao slabost, istraživanja su pokazala da čovek kada oseti potrebu za plakanjem, treba da pusti suzu i to iz pet razloga.

1. Plakanje umiruje

U studiji iz 2014. godine se navodi da plakanje može pomoći u stresnom periodu. Plakanje ne izaziva trenutno opuštanje već ono dolazi posle nekoliko minuta, jer plač aktivira parasimpatički nervni sistem koji deluje umirujuće na mozak.

CC0 / pixabay / Uplakan muškarac.
Plačite slobodno, time rešavate pet zdravstvenih problema - Sputnik Srbija
Uplakan muškarac.

2. Smanjuje krvni pritisak

Visok krvni pritisak je lider u izazivanju ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su moždani udar, srčani udar

Nekoliko studija je pokazalo da plakanje ne samo da snižava krvni pritisak i drži ga pod kontrolom, već i normalizuje puls.

3. Oslobađanje toksina

Suze koje teku mogu očistiti prašinu iz očiju, a suznice tokom plakanja ispiraju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u telu.

Uklanjanje toksina pomaže u smanjenju nivoa kortizola u telu, rezultirajući lepše raspoloženje. Tako da nije čudno što se posle plakanja osećamo lakše.

4. Promena raspoloženja

Promene raspoloženja mogu se dogoditi zbog različitih razloga, a jedan od njih je nagomilavanje mangana u telu, čiji višak se izbacuje upravo plakanjem posle čega se čovek oseća mirno i usresređeno.

5. Smanjuje fizički bol

Usled neke povrede plakanje pomaže u smanjenju fizičkog bola.

Istraživanje je pokazalo da se kroz suze oslobađa oksitocin i endorfin, hemikalije koje koje čine da se ljudi osećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala