Pentagon u strahu zbog „regionalne dominacije" Rusije

CC BY-SA 2.0 / La Citta Vita / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ministar odbrane Mark Esper je u pisanom izveštaju, upućenom Predstavničkom domu, saopštio da je Vašington zabrinut zbog toga što Rusija teži dominaciji u regionu.

Prema rečima šefa Pentagona, nedavna demonstracija ruskog hipersoničnog oružja „potvrđuje strahove u vezi sa rastućim vojnim potencijalom Moskve i namerom da se potkopa savez NATO-a“.

„Rusija i dalje ima nameru da krši međunarodne standarde i dokazuje svoju regionalnu dominaciju, narušavajući suverenitet susednih zemalja, kršeći ugovorne obaveze i učestvujući u štetnim sajber operacijama na globalnom nivou. Moskva i dalje teži da što brže modernizuje svoje oružane snage“, navodi se u dokumentu šefa Pentagona.

Nuklearni rat - Sputnik Srbija
Amerika simulirala nuklearni napad na Rusiju

Esper se usredsredio na suprotstavljanje Rusiji i Kini kao vojnim silama koje su „praktično ravnopravne“ Americi.

On je ukazao na to da „Peking nastavlja da koristi i zloupotrebljava diplomatsku, ekonomsku i vojnu silu, kako bi pokušao da promeni politički pejzaž i da promeni svet u svoju korist, a često na račun drugih“.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je više puta da Rusija nema nameru da napada bilo koga. Putin je 2018. godine u obraćanju Federalnoj skupštini Rusije predstavio najnovije tipove strateškog naoružanja, uključujući i hipersonične komplekse „Kindžal“, „Avangard“, „Burevesnik“, vojni laser „Peresvet“, kao i podvodno plovilo „Posejdon“. Rusija je deo ovog naoružanja već uključila u svoj arsenal.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala