Ministarstvo pravde protiv izručenja poslanika radikala Hagu: Možemo sami da im sudimo

© Tanjug / Tanja ValićPredsednica izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta daje izjave novinarima
Predsednica izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta daje izjave novinarima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i Petar Jojić, koji se sumnjiče za zastrašivanje svedoka tokom procesa protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, najverovatnije neće biti izručeni Mehanizmu za krivične sankcije, iako je ova institucija odlučila da njima treba da se sudi u Hagu.

Kako su objavile „Novosti“, Ministarstvo pravde još nije dobilo odluku Žalbenog veća, ali podsećaju da je „nadležni sud u Srbiji odlučio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Radete i Jojića“.

„Takođe, ističemo da je srpsko pravosuđe u potpunosti sposobno da adekvatno sudi, na šta je Ministarstvo pravde u više navrata ukazivalo i Mehanizmu u Hagu i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija“, navode iz Ministarstva.

Vjerica Radeta je rekla da ne postoji pravni osnov za izručenje, koje bi bilo suprotno Ustavu.

„Više puta sam rekla - imamo pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu da nema pravnog osnova za naše izručenje. Tu se ništa nije promenilo. To rešenje niko ne bi smeo da pogazi“, rekla je Radeta.

Inače, slučaj protiv radikala zbog sumnji da su nudili mito i zastrašivali svedoke pokrenut je pre pet godina. U junu 2018. godine turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio je da se predmet preda Srbiji i ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete, koji je bio na snazi od 2015. Akaju Savet bezbednosti UN nije produžio mandat, a na njegovo mesto u decembru 2018. imenovan je sudija Li Dakin, koji je promenio odluku svog prethodnika. Srbija se zatim žalila tvrdeći da je naše pravosuđe sposobno da sudi radikalima, ali primedbe nisu prihvaćene, što je sada i konačno potvrđeno, uz objašnjenje da nemamo adekvatnu zaštitu svedoka.

Kazne za nepoštovanje suda

Prema Zakonu o saradnji sa Tribunalom u Hagu, naša zemlja je dužna da izruči državljane koji se terete za ratne zločine, što smo do sada i činili. Iako se nigde ne navodi da smo u obavezi da šaljemo one koji su optuženi za nepoštovanje suda, mnogi su odlazili u Hag po ovom osnovu. Inače, za nepoštovanje suda izricane su razne kazne, od novčanih, preko uslovnih do zatvorskih. Među osuđenima za objavljivanje dva poverljiva dokumenta je i bivša portparolka Florens Artman. On je dobila kaznu od sedam dana iz rešetaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala