Zašto je Lavrov pomenuo Istočnu Slavoniju i etničko čišćenje Srba

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ni od koga nije dobijala informacije o planovima za održavanje sastanka ministara spoljnih poslova u normandijskom formatu mesec dana pre samita, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon razgovora sa Edijem Ramom, premijerom Albanije i predsedavajućim OEBS-a.

„Ja nisam čuo, osim od vas, da se za mesec dana planira sastanak ministara ‘normandijskog formata’, odgovorio je Lavrov na pitanje novinara.

On je istakao da će Rusija razgovarati o narednom samitu u „normandijskom formatu“ (Rusija, Nemačka, Ukrajina, Francuska) tek kada se ispune svi dogovori sa samita u Parizu i strane potpišu nacrt završnog dokumenta. 

„Razgovaraćemo o datumima narednog samita tek kada, kao prvo, bude ispunjeno sve što je dogovoreno u Parizu, uključujući normalizaciju 'na terenu', uklanjanje mina, politička pitanja vezana za Štajnmajerovu formulu i fiksiranje svih aspekata specijalnog statusa Donbasa na stalnoj osnovi u zakonodavstvu Ukrajine“, rekao je Lavrov.

On je podsetio da je pre samita u Parizu postojao dogovor o povlačenju snaga i sredstava na celoj kontakt-liniji, ali na samom sastanku predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski taj dogovor je „promenio“.

Ovaj stav Moskve je poznat i ona će se njime rukovoditi i dalje, naglasio je Lavrov i dodao da se samo tako može postići progres. Jer „pokušaji da se stalno prave ‘lenjinovski’ jedan korak napred, nazad dva, počinju da smetaju“.

Komentarišući izjave ukrajinskih političara da Minske sporazume treba revidirati, Lavrov je podsetio da je ukrajinska strana i ranije pokretala incijativu promene Minskih sporazuma. To nije nova tema i ukrajinska vlada se njome odavno bavi, ali se ništa što je ranije dogovoreno nije realizovalo, rekao je Lavrov.

Ukrajina je potpuno iskrivila smisao Minskih sporazuma inicijativom za ofanzivu na istok Ukrajine, veliku oružanu operaciju od 20-25 hiljada naoružanih ljudi. Pri tome je trebalo da se razbiju sve strukture koje su stvorene u Donjecku i Lugansku: i policijska i administrativna tela i umesto toga postaviti strukture UN: policiju i administraciju UN, preuzeti pod kontrolu čitav perimetar sa tih 20 hiljada teško naoružanih ljudi i tek onda organizovati slobodne demokratske izbore, objasnio je ruski ministar.

„To nisu nove ideje i mi stalno pozivamo naše nemačke i francuske kolege, kao učesnika ‘normandijskog formata’, da skrenu pažnju svojih ukrajinskih partnera na činjenicu da su ove akcije u potpunosti poništavaju rezoluciju Saveta bezbednosti UN koji je odobrio minski paket mera“, rekao je Lavrov.

„A među argumentima koji se iznose u kontekstu inicijativa o kojima govorimo, inicijativa za reviziju Minskih sporazuma i kao podršku takvim vojnim metodama rešavanja problema Donbasa, ukrajinske kolege spominju i Hrvatsku, ili bolje rečeno, oblast u Hrvatskoj pod nazivom Istočna Slavonija, u kome su decenijama i vekovima živeli Srbi i gde je zaista bila pokrenuta operacija Ujedinjenih nacija koja je u suštini predvodila proces etničkog čišćenja. Tamo Srba više nema. I taj primer naše ukrajinske kolege prilično aktivno promovišu kao obrazac za rešenje problema Donbasa“, naglasio je ruski ministar.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko ranije je izjavio da ministri spoljnih poslova četiri zemlje planiraju sastanak za pripremu sastanka u „normandijskom formatu“. Prema njegovim rečima, takav sastanak mogao bi da se održi „za oko mesec dana“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala