Evropska škola za špijune biće osnovana u komšiluku Srbije

© Foto : pixabayŠpijunaža
Špijunaža - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvaničnici 23 evropske zemlje potpisaće u Zagrebu pismo namere kojim će završiti projekat osnivanja Obaveštajnog koledža u Evropi.

Tim dokumentom se utvrđuju ciljevi koledža, njegovo područje delovanja i njegovo upravljanje, prenosi hrvatski portal Euraktiv „Jutarnjeg lista“.

Ideju o osnivanju koledža pokrenuo je francuski predsednik Emanuel Makron govorom na Sorboni septembra 2017, kada je govorio o snažnijoj Evropi. Makron je tada izrazio potrebu za osnivanjem svojevrsne evropske obaveštajne akademije gde bi se obaveštajne zajednice članica EU još više zbližavale kroz obuku, obrazovanje i razmenu.

Francuska je u martu 2019. okupila evropske bezbednosne i obaveštajne službe i tada je počeo rad na koncipiranju Obaveštajnog koledža u Evropi.

Učešće u Obaveštajnom koledžu, koji mediji u Evropi nazivaju „Školom za špijune“ ponuđeno je za 30 država (27 članica EU, Velika Britanija, Norveška i Švajcarska), a do sada su 23 države potvrdile da će potpisati pismo o namerama - Francuska, Nemačka, Italija, Hrvatska, Holandija, Mađarska, Portugal, Austrija, Belgija, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Letonija, Litvanija, Malta, Norveška, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska i Velika Britanija.

Projekat Obaveštajnog koledža u Evropi trebalo bi da vodi Grčka, uz podršku Kipra, objavljeno je ranije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala