Erdogan: Turska se ni za korak neće povući iz Idliba

© AP Photo / Burhan OzbiliciPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se bliži rok do kojeg je Ankara dala Damasku vremena da svoje trupe povuče sa turskih osmatračnica u sirijskom Idlibu, dodajući da se Turska neće ni za korak povući u ovoj provinciji.

Umesto toga, Erdogan se zakleo da će turske snage potisnuti sirijsku vojsku van dogovorenih granica i omogućiti da se ljudi vrate svojim domovima.

„Želeli bismo da podsetimo one koji pokušavaju da Tursku sateraju u ćošak nametanjem sopstvenih planova, da mi nismo gosti u ovom regionu, već njegovi gospodari“, istakao je Erdogan.

Erdogan je rekao da Turska u Idlibu preduzima sve mere kako bi se sprečila humanitarna kriza.

„Rusija, nažalost, to ne želi da vidi. Naš zahtev je da, prema memorandumu iz Sočija, snage sirijskog režima odu van tamo propisanih granica iza naših osmatračnica. Rok koji smo dali onima koji su ih opkolili privodi se kraju. Ako se snage režima ne povuku, oslobodićemo ovu teritoriju“, precizirao je Erdogan, obraćajući se predstavnicima turske vladajuće Partije pravde i razvoja.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je izjavilo da izveštaji o masovnom prilivu izbeglica iz zone deeskalacije Idlib u Siriji nemaju činjeničnih osnova i da „veliki deo stanovnika provincije Idlib bezbedno napušta opasna područja i prelazi u područja pod kontrolom sirijske vlade“.

Turski lider prokomentarisao je i poziv predstavnika glavne opozicione Narodno-republikanske partije Turske Kemala Kiličdaroglua da počne pregovore sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom.

„Šef naše opozicije predlaže mi da se sastanem sa Asadom. Razgovarao sam sa Asadom ranije, ali sam video da on nema savesti. Pitao sam ga zašto Kurdima ne izdaje pasoše. A sada on napada naše vojnike“, rekao je Erdogan.

Turska mesecima optužuje sirijsku armiju za napade na svoje snage u Idlibu, kao i za narušavanje sporazuma iz Sočija kojima je uspostavljena demilitarizirana zona u ovoj sirijskoj provinciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala