Bugarski političar se požalio: Prelaskom na evro, države gube suverenitet

© Foto : PixabayEvri
Evri  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje, stupanjem u evrozonu, u velikoj meri gube suverenitet, smatra poslanik bugarske Partije evropskih konzervativaca i reformista Kristian Škvarek.

„To se već nekoliko decenija dešava u Evropi. Što više nacionalnih država prenosi svoj suverenitet na Brisel, vidimo da gube kontrolu nad pitanjem: šta je uopšte nacionalna država, da li ona ima smisla“, izjavio je Škvarek televiziji “Evropa“.

„Idemo ka tome da se nacionalne države u Evropi pretvaraju u opštine koje se mogu baviti pitanjima kao što su vodosnabdevanje, struja, porez, ali da glavne odluke o svojoj budućnosti i naciji oni ne mogu donositi, pošto su u potpunosti ustupili svoj suverenitet Briselu“, izjavio je on.

Poslanik se složio da se ovakve brige u mnogo manjem stepenu tiču velikih država kao što su Francuska, Nemačka i Italija i pozvao da se obrati pažnja na manje države. On je naglasio da je njihovo odbijanje da pređu na evro diktirano racionalnim razlozima.

„Zašto takve države kao što su Poljska, Češka i Mađarska nisu prihvatile evro? Tj, države koje, posebno je to slučaj sa Poljskom, su protiv antisirijske i prozapadne pozicije. Očigledno da to što se tamo dešava nije zbog nekih proruskih, prokljemljovskih ili antizapadnih pogleda“, naglasio je on.

Političar je podsetio da je Poljska ostala jedina država u Evropi koja nije ušla u recesiju 2008. godine – u većem stepenu zahvaljujući tome što nije bila članica evrozone.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala