Ankara od Moskve očekuje prekid vatre u Idlibu

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska od pregovora sa ruskom delegacijom očekuje održiv prekid vatre u sirijskom Idlibu, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

„Od pregovora sa ruskom delegacijom očekujemo garancije za potpuni i održivi prekid napada snaga (predsednika Sirije Bašara) Asada u Idlibu“, rekao je Čavušoglu, prenosi televizija NTV.  

Turski ministar je dodao da snage „režima“ (sirijskih vlasti) treba da odu iza linije određene sporazumom iz Manbidža.

Čavušoglu je naveo i da bi predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, mogli održati bilateralni sastanak pre četvorostranog samita Rusije, Turske, Nemačke i Francuske o Siriji.

Turski ministar, međutim, nije precizirao gde i kada bi taj sastanak mogao da se održi.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da će u Ankaru u sredu doći ruska delegacija na novu rundu pregovora o Idlibu.

Situacija u Idlibu

Erdogan je prethodno saopštio da Turska još nije dobila zadovoljavajući rezultat na pregovorima sa Rusijom o sirijskom Idlibu i da je spremna za početak vojne operacije u ovom regionu. Portparol predsednika Rusije Dimtrij Peskov nazvao je ovo najgorim scenarijem.

Turski predsednik takođe je rekao da je pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara Asada da sirijska armija prekine ofanzivu u provinciji Idlib i da se povuče sa turskih osmatračnica do kraja februara, zapretivši u suprotnom vojnim odgovorom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije. Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama. Sa druge strane, potpredsednik Turske Fuat Oktaj rekao je da je Turska ispunila preuzete obaveze o Idlibu.

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije. Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala