Amerika preti Srbiji sankcijama zbog „Pancira“

© Foto : Budućnost Srbije/InstagramAleksandar Vučić na Batajnici obilazi S-400
Aleksandar Vučić na Batajnici obilazi S-400 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department pozvao je sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija.

Sankcije bi bile uvedene po Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Tako je Stejt department odgovorio na pitanje američkih medija šta misli o isporuci prvog dela ruskog protivvazdušnog raketnog sistema „Pancir S“ Srbiji.

„U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir“, naveo je portparol Stejt departmenta.

Najave o uvođenju sancija Srbiji zbog nabavke ruskog oružja komentarisao je ranije i srpski predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao „da bi besmisleno da nam uvode sankcije zbog „pancira“.

On je tada rekao da ne veruje da će sankcije biti uvedene, a i ako budu neće se, kaže, odnositi na zemlju, možda na ljude.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema „Pancir S“ Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ održane u oktobru 2019.

Podsetimo, i NATO se u ponedeljak oglasio o ruskom oružju u Srbiji, navodeći da su nabavke u oblasti odbrane nacionalna odluka i da Srbija ima pravo izbora.

„Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti“, navodi u saopštenju NATO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala