Šta srpski patrijarh i mitropolit Amfilohije rade u Amanu

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSkup verskih velikodostojnika u Siriji
Skup verskih velikodostojnika u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Amanu će se sutra održati sastanak poglavara i predstavnika Pravoslavnih crkava na kojem će se razgovarati o novoj crkvi u Ukrajini.

Na ovom skupu će na nivou poglavara biti predstavljane četiri od 15 pomestnih Crkve. Osim jerusalimskog patrijarha Teofila koji je inicirao sastanak, na njemu će učestvovati i Moskovski patrijarh Kiril, srpski patrijarh Irinej i mitropolit Češke i Slovačke Rostislav.

Poljska i Rumunska pravoslavna crkva će poslati u Aman delegacije arhijereja. Vaseljenski patrijarh Vartolomej je odmah odbio da učestvuje, pošto samo on, po njegovom mišljenju, može da saziva ovakve skupove. Na sastanak neće doći ni predstavnici Grčke, Aleksandrijske i Albanske crkve. Antiohijska patrijaršija takođe neće poslati svoju delegaciju, kao ni Gruzinska, Bugarska i Kiparska crkva.

Sastanak će biti održan u zatvorenom režimu. Jerusalimski patrijarh je samo dao blagoslov državnoj televiziji Jordana da prati događaj.

Poslanstvo SPC u poseti Jordanu - Sputnik Srbija
Na poziv poglavara Jerusalimske crkve, patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije stigli u Jordan

U utorak je od dve grupe novinara iz Rusije zatraženo da napuste teritoriju hotela Fairmont gde će se smestiti učesnici pravoslavnog sabora i gde će on biti održan 26. februara.

Pokušaj ruskih medija da snime događaj sa krova susedne zgrade nije uspeo: omela ih je policija.

Kako se očekuje, prvi deo sastanka će početi jutarnjom molitvom i trajaće tri sata. Zatim će učesnici imati trosatnu audijenciju kod jordanskog kralja Abdulaha II, nakon čega će početi, drugi deo sednice, gde će se usaglasiti zajednički stav Crkava „po ukrajinskom piitanju“.

Ranije je bilo saopšteno da patrijarh srpski Irinej i poslanstvo Srpske pravoslavne crkve borave u Jordanu na bratskom okupljanju predstojatelja pomesnih Pravoslavnih crkava.

Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „pravoslavna crkva Ukrajine“. U januaru prošle godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala