Rusija upozorava: Pregovori sa teroristima u Idlibu – kapitulacija

© AFP 2023 / RAMI AL-SAYED Pripadnici Nusra fronta
Pripadnici Nusra fronta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najava da bi sa ekstremistima u Idlibu mogli da budu pokrenuti pregovori o prekidu vatre ne predstavlja „brigu o ljudskim pravima, već kapitulaciju pred terorizmom“, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Međunarodna zajednia mora da stane na put ekstremistima. Trenutno još uvek vlada stav pojeinaca da je neophodno opravdati zločine radikalnih i terorističkih grupacija“, rekao je on govoreći na Savetu UN o ljudskim pravima.

Lavrov je rekao i da potencijalni pregovori sa ekstremistima u Idlibu, ne samo da je kapitulacija pred terorizmom, već i svojevrsna podrška njihove aktivnosti, što predstavlja direktno kršenje svih konvencija i rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Situacija u Idlibu

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.

Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska, dok je četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti.

Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala