Nećemo evro: Bugari se plaše da pređu na evropsku valutu

Pratite nasTelegramOdyssey
Bugarska namerava da punopravno učestvuje u svim aspektima politike EU. Između ostalog želi da se pridruži evrozoni, rekao je predsednik Bugarske Rumen Radev. On je izrazio nadu da će Vlada preduzeti sve napore da se bugarski građani ne osete prevarenim u procesu prelaska na evro.
„Vrlo je važno da znamo da će od aktuelne bugarske Vlade zavisiti da li će uvođenje evra biti povezano sa stvarnom ekonomskom i socijalnom integracijom ili će ono stvoriti nepoverenje da će i ovog puta cenu morati da plate građani Bugarske. Zato očekujem od bugarske vlade otvoreniju i efikasniju politiku koja bi povratila poverenje građana u taj proces. Stoga je potrebno da argumenti eksperata, konsenzus eksperata, prethodi političkim deklaracijama“, izjavio je predsednik.

Ranije je Radev takođe priznao da uvođenje evra može dovesti do pada standarda građana.

U opozicionoj Bugarskoj socijalističkoj partiji koja je druga po snazi partija u parlamentu, izrazili su zabrinutost zbog ponašanja Vlade. Prema rečima sekretara parlamentarne grupe Dmitra Dančeva, Ministarstvo finansija nije dalo sve potrebne informacije građanima po pitanju pridruživanja mehanizmu ERM-2. Po njegovom mišljenju, vladajuća partija GERB je odlučila da ispod žita sprovede svoje predloge po pitanju zakona o valutama, zahvaljujući kojem se kurs leva u evro može menjati po želji bilo koje države EU, Danske (država nije u evrozoni, ali učestvuje u mehanizmu) ili Evropske centralne banke.

„Treba obratiti posebnu pažnju na to da je, prema većini anketa – ako ne i u svim – najveći broj građana u ovom trenutku protiv stupanja Bugarske u evrozonu“, izjavio je Dančev u nedelju, naglasivši da je partija uvek podržavala uvođenje evra u državi.

Prošle nedelje je premijer Bojko Borisov obećao da će se pitanje uvođenja evra rešavati posredstvom konsenzusa u društvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala