Kako je Gruzija jednim zahtevom povećala tenzije u Crnom moru

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Mass Communication Specialist 3r / Američki razarač "Ros" na Crnom moru
Američki razarač Ros na Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vojska je pratila kretanje američkog razarača „Ros" čim je ušao u Crno more, jer je Gruzija nedavno zatražila od NATO-a da rasporedi nove američke brodove u toj vodenoj akvatoriji kako bi sprečili napad Rusije. To se negativno odrazilo na situaciju u regionu, piše „Dejli ekspres“.

U poslednje vreme napetost u regionu raste, a posebno zbog aktuelne situacije oko Gruzije, piše autor članka. Ističe se da su ranije SAD i Velika Britanija optužile Rusiju za organizaciju sajber napada protiv Gruzije, dok, istovremeno, gruzijske vlasti tvrde da Moskva razmešta svoje napredno naoružanje na teritoriji Abhazije.

„Veoma je važno smanjiti vojni i politički uticaj Rusije. Strateški gledano, taj region (Abhazija) je veoma važan, a nedostatak pažnje EU i drugih zapadnih partnera omogućiće drugima da popune tu prazninu“, rekao je tada ministar spoljnih poslova Gruzije Davida Zalkaliani, prenosi britanski tabloid.

Američki ratni razarač Ros - Sputnik Srbija
SAD: Razarač „Ros“ u Crnom moru obezbeđuje slobodu plovidbe

Međutim, autor članka naglašava da se situacija sada zaoštrava, jer je američki brod „Fort Mekhenri“ uplovio u ponedeljak u rumunsku luku „Konstanca“. Američka vojska tvrdi da time nisu prekršili nikave sporazume i da je reč o rutinskoj kontroli.

„Prelazak broda 'USS Fort Mekhenri' u Crno more potvrđuje našu kolektivnu privrženost bezbednosti u Crnom moru i jača našu snažnu vezu sa NATO saveznicima i partnerima u regionu“, saopštio je jedan od komandanata broda.

Britanski tabloid piše da je NATO morao da pojača patroliranje Crnim morem od kada se Krim ujedinio s Rusijom i od kad je Moskva povećala svoje vojno prisustvo na tom području. Istovremeno, Rusija se učvrstila i u Sredozemnom moru kada je podržala predsednika Sirije Bašara Asada, podseća autor.

U januaru su u Crnom moru održane velike vojne vežbe kojima je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin. U vežbama su bili uključeni brodovi, podmornice, a takođe su testirane nove supersonične rakete. Ukrajina i Gruzija su se tada žalile, jer su te vojne vežbe navodno ometale operacije traganja i spasavanja, podseća „Dejli ekspres".

Američki razarač „Ros“ naoružan sistemima „Idžis“ ušao je u nedelju u Crno more u okviru operacije za „osiguravanje bezbednosti i poboljšanju regionalne stabilnosti na moru“, navodi se na sajtu američke mornarice. Prošle godine ratni brodovi NATO-a ulazili su u Crno more 13 puta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala