Amerika sprečava Rusiju da uvozi ono što nikad ne uvozi

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRaketa "Jars"
Raketa Jars - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankcije radi sankcija – tako bi se mogla okarakterisati nova ograničenja kojima Amerika sprečava Rusiju da uvozi tehnologije koje spadaju u kategorije „nuklearna“, „hemijsko-biološka“ i „raketna“. S obzirom da Rusija te tehnologije nikad nije uvozila, mere neće uticati na njenu odbrambenu industriju, smatraju ruski eksperti.

O novim merama ograničenja govori se u dokumentu Biroa za industriju i bezbednost SAD, koje je podređeno američkom Ministarstvu trgovine. Ovim aktom su unete izmene u Pravilnika o kontroli izvoza, na osnovu kojih se Ruska Federacija, prenosi iz kategorije država A, za koje važi povoljniji režim, u kategoriju D na koju se primenjuju strožija pravila. U praksi ovo označava da će za izvoz iz SAD u Rusiju, robe i tehnologija koje spadaju u „kritične“kategorije biti potrebna licenca.

Rusija ne uvozi tuđe tehnologije

„Mi ne koristimo američku tehnologiju, zato to nikako ne može da utiče na nas. U okviru navedene ’‘kritične tehnologije’‘, mi koristimo isključivo ruske delove. Mi smo u toj oblasti uspešni i konkurentno sposobni. Uvedene mere od strane SAD su ništa više od političkog potresa i na nas to nikako ne može uticati“, rekao je Igor Korotčenjko, glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“.

Eksperti dodaju da ako se pažljivo pogleda spisak robe i tehnologija koje potpadaju pod nove restriktivne mere, postaje jasno da se to uopšte ne tiče Rusije, jer ona nikada nije nabavljala ovu vrstu robe od Amerikanaca.

„Rusija nije zainteresovana ni za kakve proizvode iz SAD. Hemijsko oružje nemamo, nuklearno oružje je u potpunosti domaće proizvodnje i sve što je povezano sa njim se proizvodi isključivo u našim industrijama i drugačije ne može biti. Biološko nam nije potrebno, još manje od Amerikanaca. Kada je reč o raketama, mi smo njima potrebni, naši raketni motori RD-170. Mi nikako od njih ne zavisimo“, ističe Ivan Konovalov, vojni ekspert.

SAD optužile Rusiju da preprodaje američku robu i tehnologiju

Svoju odluku SAD su objasnile zabrinutošću da Moskva navodno preusmerava robu i tehnologije, koje mogu doprineti širenju oružja za masovno uništenje u inostranstvo.  Kako naglašavaju vojni eksperti, Rusija nikada nije predavala drugim zemljama raketnu i nuklearnu tehnologiju.

„To je uvredljivo, jer je za nas to ozbiljno pitanje. Sve što se tiče oružja i isporuke oružja kod nas je pod ozbiljnom kontrolom i kada je reč o krajnjem korisniku, mi tačno znamo gde to oružje završava. Ako ono završi na drugom mestu, taj kupac više nikada neće dobiti oružje. I osim toga, to bi postalo deo sudskog procesa. Tako da je Amerikancima bolje da objasne kako su se njihovi kompleksi ’‘Tou’‘ našli u rukama sirijskih terorista ili militanata, kako se to desilo. Ako im Amerikanci nisu direktno isporučili, onda se to desilo preko Turske ili Katara, ali oni to treba  da znaju“, rekao je Konovalov. 

Rusija ne samo da nikome nije predavala ovu vrstu tehnologije, već je postala i aktivan učesnik procesa hemijskog razoružavanja Sirije.  Oni podsećaju da je Moskva potpisnica Konvencije o zabrani bakteriološkog i toksičnog oružja, a da je u septembru 2017. godine u potpunosti sprovela program uništenja hemijskog oružja, dok SAD i dalje čuvaju deo arsenala toksičnih supstanci.

Ruski eksperti smatraju da predložene mere imaju isključivo demonstrativni karakter i da je njihova svrha naglasiti privrženost Vašingtona za jačanje sankcionog režima protiv Moskve.  Prema njihovim rečima, Amerikanci imaju veliki broj zakona koji se tiču ograničenja izvoza, ali njihov glavni cilj je da stave Rusiju u red država kao što su Iran i Severna Koreja.

„Cilj je jednostavan, pokazati da ceo svet zavisi od Amerikanaca, pa i ruska odbrana. Ako hoćemo, Rusija će moći da se zaštiti, ako nećemo-Rusija neće moći da se zaštiti. Reč je o previsokom mišljenju koje Amerikanci imaju o sebi, koje se širi na ceo svet, ali mi na to ne obraćamo pažnju“, rekao je Litovkin.

Deo ruskih eksperata smatra da zapadne sankcije su imale lekoviti efekat na rusku odbrambenu industriju. Problem zavisnosti od inostranih komponenata nije nestao sa dnevnog reda, ali sankcije nisu sprečile Rusiju da stvori hipersonično oružje i da nastavi sa usavršavanjem postojećeg oružja. Prema procenama eksperata, do kraja 2020. godine, 70 odsto ruske vojske će biti opremljena savremenim naoružanjem.  

Amerikanci uvoze ruske raketne motore za kosmički program

Rusija ima dovoljno razvijenu raketno-nuklearnu industriju, koja ne zavisi od spoljne trgovine, pa samim tim ni sankcija. Još od početka Hladnog rata, ruske kompanije koje se bave proizvodnjom raketnog i nuklearnog oružja su uvek bile samostalne i nezavisne od Zapada i SAD. 

„Kada je reč o proizvodnji raketa, mi smo u toj oblasti daleko od Amerikanaca, a kao drugo upravo oni od nas zavise, njima su za kosmički program naši raketni motori neophodni, a nama ništa od njih ne treba. Iz toga sledi da sve što je navedeno i potpada pod sankcije je deklarativnog karaktera kako bi se uvele dodatne sankcije protiv Rusije, ali pri tom to ni na koji način ne nanosi štetu ni SAD ni Rusije“, objašnjava Konovalov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala