Tramp: Prodaćemo Indiji helikoptere i drugu opremu vrednu tri milijade dolara

© REUTERS / ADNAN ABIDISimbolično proslavljanje Trampov epobede u Indiji
Simbolično proslavljanje Trampov epobede u Indiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpisaćemo sa Indijom sporazum o isporuci helikoptera i druge opreme čija vrednost premašuje tri milijarde dolara, rekao je američki predsednik Donlad Tramp na početku dvodnevne posete Indiji.
„Zadovoljan sam što mogu da objavim da će predstavnici naših zemalja sutra poptisati sporazum o isporuci najsavremenijih helikoptera i druge opreme indijskim oružanim snagama a vrednost ugovora premašiće trli milijarde dolara“, rekao je Tramp u obraćanju na stadionu u Ahmedabadu, gradu u državi Gudžarat.

Indija kupuje 24 helikoptera „Sikorski“  i  „Apač“

Uoči Trampove posete Komitet indijske vlade za bezbednost odobrio je kupovinu 24 američka helikoptera „Sikorski MH – 60 R“ čija je vrednost 2,6 milijardi dolara, a takođe je najavljeno da će biti potpisan i sporazum o kupovini šest helikoptera „Apač AH-64E“ vrednosti 930 miliona dolara.

CC0 / / Apač AH-64
Tramp: Prodaćemo Indiji helikoptere i drugu opremu vrednu tri milijade dolara - Sputnik Srbija
Apač AH-64

SAD su drugi najveći izvoznik proizvoda iz sfere odbrane u Indiju, a procenjuje se da će da kraja godine isporuke dostići 15 milijardi dolara.

Pre samo dve godine ta razmena skoro da nije ni postojala, a u međuvremenu je vrednost realizovanih ugovora dostigla 18 milijardi dolara.

SAD su u ovoj oblasti svrstavale Indiju u grupu prioritetnih partnera i omogućili joj da ima pristup američkoj vojnoj tehnoligiji i tehnologiji dvostruke namene.

Trampa dočekalo 100.000 ljudi – „Namaste Tramp“

Trampa u dvodnevnoj poseti Indiji prati supruga Melanija, a američki predsednik će pokušati da obnovi odnose dve zemlje narušene zbog trgovinskog spora.

Indija je, naime, juna prošle godine odlučila da uvede tarife na 29 američkih proizvoda nakon što su SAD rešile da joj ukinu povlašćeni status u trgovini.

Na stadionu za kriket gde je govorio Tramp okupilo se 110.000 građana, a mnogi od njih nose bele kačkete na kojima piše „Namaste Tramp“ ili kartonske maske sa likom američkog predsednika.

Indija i SAD imaju bliske političke i bezbednosne veze, a Trampova dvodnevna poseta je znak njihovih sve bližih interesa, smatraju zvaničnici.

Pre nego što je sleteo, Tramp je na Tviteru na Hindu jeziku napisao „spremni smo za Indiju, na putu smo, srešćemo se sa svima za nekoliko sati“, a Modi mu je odgovorio sa „Gost je Bog“.

​Nakon Ahmedabada Tramp će otputovati u Agru gde će posetiti mauzolej Tadž Mahal, a zatim u Nju Delhi gde će održati samit sa indijskim zvaničnicima i biznismenima.

Indija sarađuje i s Rusijom

Indija na vojnom planu sarađuje i sa Rusijom, pa su tako početkom oktobra 2018. godine dve zemlje sklopile ugovor o isporuci sistema S-400.

Pet pukova najnovijih protivvazdušnih raketnih sistema biće isporučeni Nju Delhiju za 5,43 milijarde dolara.

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni sistem S-400
Tramp: Prodaćemo Indiji helikoptere i drugu opremu vrednu tri milijade dolara - Sputnik Srbija
Protivvazdušni sistem S-400

Taj posao nazvan je najvećim u celoj istoriji „Rosoboroneksporta“ (Ruske državne kompanije za uvoz i izvoz proizvoda vojne i dvostruke namene). Završetak isporuke predviđen je u prvoj polovini 2025. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala