Slovenija spremna da zatvori granice zbog koronavirusa

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Slovenije
Zastava Slovenije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je danas da je Slovenija spremna i da zatvori granice ukoliko se pojača rizik unosa koronavirusa, javljaju slovenački mediji.

„Zbog širenja koronavirusa Slovenija će zatvoriti granice bude li potrebno, odnosno sprovoditi mere koje su srazmerne i odgovarajuće prilikama do kojih može doći“, kazao je Šarec novinarima prilikom popodnevne proslave predaje novog helikoptera policiji na ljubljanskom aerodromu, prenosi Hina.

Prema rečima slovenačkog premijera u ostavci, slovenačka vlada i zdravstvene institucije dnevno prate događaje zbog verovatnog rizika da će se virus pojaviti i u Sloveniji.

Postoje i scenariji za dalje aktivnosti, pa i angažovanje civilne zaštite i policije, ako bi došlo do većeg broja obolelih, no sve te mere treba da budu primerene razvoju situacije.

Za četvrtak je predviđeno da vlada o riziku širenja virusa raspravlja i na svojoj redovnoj sednici, u kontaktu je s vlastima u susednim državama, a i Slovenija će se odazvati na sastanak koji je s kolegama premijerima iz susednih država najavio predsednik italijanske vlade Đuzepe Konte.

Zdravstvene vlasti u ponedeljak su potvrdile da je ukupno 13 ljudi do sada u Sloveniji bilo testirano na novi koronavirus i da su svi testovi pokazali negativan rezultat.

U tzv. kućnom karantinu su dva para koja su prošle nedelje u domovinu prebačeni s kruzera „Dajmond princes“, a testovi sprovedeni pre toga u Japanu i oni u Sloveniji pokazali su da nisu zaraženi. Oni se dobro osećaju i nemaju simptome bolesti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala