Ruski brod koji može završiti „Severni tok 2“ promenio pravac

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaStroitelьstvo gazoprovoda "Severnый potok-2" v Leningradskoй oblasti
Stroitelьstvo gazoprovoda Severnый potok-2 v Leningradskoй oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brod „Akademik Čerski“, u vlasništvu „Gasproma“, promenio je odredište i nije doplovio do Singapura 22. februara, kako je bilo planirano. Novo odredište tog broda je prestonica Šri Lanke - Kolombo, naveli su portali za praćenje brodova „Marine Traffic“ i  „Vesselfinder“.

Krećući se trenutnom brzinom, brod može stići u glavni grad Šri Lanke 18. marta, a za sada nastavlja da se kreće prema Singapuru.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je ranije da gasovod može izgraditi brod „Akademik Čerski“. Međutim, potrebni su dodatni radovi na Baltiku.

Ranije je portal „Vesselfinder“ naveo da je brod za postavljanje cevi po dnu mora „Akademik Čerski“, koji se razmatra kao jedna od opcija završetka gasovoda „Severni tok 2“, krenuo iz luke „Nahodki“, gde se nalazio od oktobra prošle godine, u Singapur, kao i da ostaje nepoznato kada će stići u Baltičko more, gde se gradi „Severni tok 2“.

Nemački list „Handelsblatt“ pisao je, pozivajući se na diplomatske krugove u Vašingtonu, da američki Kongres u februaru ili martu može usvojiti novi paket sankcija protiv „Severnog toka 2“, koji će biti usmeren protiv investitora i kompanija koji dobijaju gas preko gasovoda.

Da li će Rusija moći samostalno da završi izgradnju „Severnog toka 2“?

Američki ministar za energetiku Den Brujet je ranije rekao da je uveren da Rusija neće moći samostalno da završi izgradnju „Severnog toka 2“ i na taj način zaobiđe američke sankcije. Prema njegovim rečima, ruska strana nema odgovarajuću tehnologiju.

Portparol „Gasproma“ Sergej Kuprijanov je prokomentarisao tu izjavu američkog ministra rekavši mu da ne žuri sa zaključcima.

Ranije je Rajan Zele, direktor austrijske naftne i gasne kompanije OMV koja finansira taj projekat, izjavio da će Rusija moći da dovrši izgradnju „Severnog toka 2“. Prema njegovim rečima, za to je neophodno pronaći odgovarajući brod, dodajući da postavljanje cevi na malu dubinu „ne zahteva supertehnologije“.

Sankcije protiv „Severnog toka 2“

Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turskog toka“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

Prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AG“ za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala