Progonjeni mitropolit: Ko je čovek koji će predvoditi veliku litiju u Podgorici /video/

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMitropolit Onufrije
Mitropolit Onufrije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U subotu 29. februara u Podgorici će biti održana velika litija koju će predvoditi mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije. Ova crkva, jedina kanonska u Ukrajini, već duže vremena je meta progona u toj zemlji. Bez obzira na davanje tomosa Pravoslavnoj crkvi u Ukrajini pre godinu dana, vernici su ostali verni sveštenstvu ove Crkve.

Povodom 75. rođendana mitropolita kijevskog Onufrija snimljen je prošle godine dokumentarni film „Naš blaženjejši“.

Ko je mitropolit Onufrije

Mitropolit Kijevski i cele Ukrajine Onufrije (Berezovski) rođen je u svešteničkoj porodici 5. novembra 1944. godine u selu Koritnom, Vaškovskog rejona Černovicke oblasti Ukrajine.

Završio je černovičku Tehničku školu 1964. godine, radio je u građevinskoj organizaciji, a 1966. je upisao Opštetehnički fakultet na Černovičkom državnom univerzitetu. Napušta Univerzitet 1969. godine i upisuje Moskovsku duhovnu akademiju.

Godinu dana kasnije primljen je u bratstvo Trojice-Sergijeve lavre, gde je zamonašen, da bi dve godine kasnije dobio čin jeromonaha. Godine 1980. preimenovan je u čin igumana, a 28. avgusta 1984. postavljen na mesto nastojatelja Preobraženskog hrama Svetogorskog podvorja u selu Lukino Moskovske oblasti. u junu 1985. godine postao je blagočini Trojice-Sergijeve lavre, a u decembru 1986. rukoproizveden je u čin arhimandrita. Moskovsku duhovnu akademiju sa zvanjem doktora bogoslovskih nauka završio je 1988. godine, a 20. jula iste godine imenovan je za namesnika Uspensko-Počajevske lavre.

U čin episkopa černovičkog i bukovinskog hirotonisan je 9. decembra u Vladimirskoj sabornoj crkvi u Kijevu.

Januara 1992. odbio je da potpiše obraćanje nekih arhijereja iz arhijerejskog Sabora UPC patrijarhu Aleksiju Drugom radi davanja autokefalnosti Crkvi u Ukrajini, nakon čega ga je mitropolit Filaret (Denisenko, kasnije anatemisani) prebacio na Ivanovo-frankovsku eparhiju. U aprilu 1992. je vraćen na Černovičku stolicu, a u julu 1994. proizveden je u čin arhiepiskopa i imenovan za stalnog člana Svetog Sinoda UPC. Novembra 2000. godine unapređen je u čin mitropolita.

Na zasedanju Svetog Sinoda UPC 24. februara 2014. godine izabran je za Kijevskog mitropolitskog trona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala