Premijer Crne Gore: Prioritet je povezivanje sa Srbijom

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZPremijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Infrastrukturno povezivanje je ključna pretpostavka za realizaciju vizije razvoja zemalja regiona, ocenio je danas u Londonu premijer Crne Gore Duško Marković saglasivši se sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da je izgradnja auto-puta i rekonstrukcija železnice koji povezuju dve zemlje jedan od prioriteta.

Marković je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, kazao da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno zajedno, ali i da dosta toga predstoji da se uradi.

Naglasio je da je važno da se planovi zemalja regiona poklapaju i da postoje zajednički interesi.

"Kada u pitanju Crna Gora, kao što je premijerka Ana Brnabić na moje zadovoljstvo saopštila da je izgradnja auto-puta prema Crnoj Gori jedan od priorteta Srbije, želim da obavestim da u ovoj godini završavamo prvu prioritetnu deonicu auto-puta prema Srbiji i stvaramo pretpostavke za nastavak radova do granice i na taj način povezivanja našeg autoputa sa mrežama u Srbiji dalje prema Evropi", objasnio je Marković.

On je kazao da je za Crnu Goru važan i jadransko-jonski auto-put i izrazio uverenje da će u perspektivi sa EU biti nađeni načini da se i taj projekat pokrene.

Dalji važan projekat u Crnoj Gori, prema njegovim rečima, je unapređenje železnice, pravca od Crne Gore prema Srbiji, od Bara do Beograda, te dodao da se u strateškim planovima razmišlja i o obnovi železnice od Podgorice do Sarajeva.

Marković je naveo da ga posebno raduje što je realizovan prvi deo strateškog elektroenergetskog projekta Balkanskog koridora, preneo je Tanjug.

U svom obraćanju pomenuo je i projekat, koji će početi ove godine, a koji bi, kako je dodao, bio dobra prilika za EBRD, a tiče se rekonstrukcije aerodroma u Crnoj Gori i povećanje avio-dostupnosti kroz dodelu aerodroma pod koncesiju.

"Biće to značajno ne samo za naš turizam već i za celu ekonomiju", uveren je Marković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala