Predsednik Sobranja: Dokazao sam da Albanac nije bauk

© AP Photo / Talat DžaferiTalat Džaferi
Talat Džaferi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet liderima regiona bio bi da koriste mehanizam otvorenog dijaloga, čak i bez posrednika, jer sporovi se rešavaju samo kada se o njima priča direktno i bez rukavica, rekao je Talat Džaferi, predsednik Sobranja Severne Makedonije.

"Mi kao država svoj put napretka stvaramo otvorenim dijalogom jer smo tu lekciju izvukli iz dugotrajnog spora sa Grčkom. Dobrosusedski odnosi su najjači argument i doprinos koji možemo dati za razvoj regiona i napredak uz podršku evropske zajednice", rekao je Džaferi u intervjuu za današnju "Politiku".

On je istakao i da je Severna Makedonija suverena, nezavisna država koja je u Sobranju usvojila Deklaraciju o priznanju Republike Kosova, što će poštovati i budući predsednik Sobranja.

Govoreći o tome što je njegova partija DUI dobila mesto predsednika Sobranja Džaferi je rekao da je bio svestan da je bilo skepse i straha kod građana, ali da je dokazao da Albanac na bitnoj poziciji nije bauk.

"Tokom celog mandata nijednom se nisam rukovodio političkim interesima svoje partije. Bio sam predsednik svih narodnih izabranika i komunicirao direktno sa svakim od njih, ispred ili iza oka kamere. Imajući u vidu kontekst u kojem sam izabran na ovu poziciju, nakon veoma teške krize i bipolarizacije naše zemlje, a dolazeći iz albanske političke partije, meni je možda za nijansu bilo lakše da sarađujem sa svima direktno", kaže Džaferi, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, rezultat toga je što se nivo konstruktivnog dijaloga i kulture debatovanja podigao na visok nivo - svi, i vlast i opozicija, konstruktivno su učestvovali u radu Sobranja, što je registrovano u izveštaju Evropske komisije o napretku zemlje. Kako kaže, to je uticalo pozitivno i na relaksaciju odnosa između dve najveće etničke zajednice u zemlji.

Vandredni parlamentarni izbori, koji će se održati 12. aprila, raspisani su nakon što su lideri političkih partija, zbog toga što Severnoj Makedoniji nije dodeljen datum za početak pregovora sa EU, na susretu kod predsednika države odlučili da vrate mandat i da ponovo zatraže legitimitet od naroda za put koji njihova zemlja treba da sledi nakon izbora, podseća Džaferi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala