Predlog „zakona o nestalim bebama“ danas pred poslanicima

© Tanjug / Tanja ValičSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici Skupštine Srbije danas će na vanrednom zasedanju početi raspravu o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta - poznatijeg kao "zakon o nestalim bebama".

Usvajanjem ovog zakona Srbija će ispuniti obavezu prema Evropskom sudu za ljudska prava, koji je 2013. godine u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije", pored ostalog, naložio državi da uspostavi mehanizam za utvrđivanje istine i obeštećenje za roditelje koji dokažu da su njihove bebe nestale nakon porođaja.

U izradi teksta zakona učestvovali su predstavnici svih relevantnih institucija.

Pored predstavnika tri ministarstva - pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, Radna grupa je bila sastavljena i od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, kao i od predstavnika grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji, preneo je Tanjug.

Komitet ministara Saveta Evrope više puta u toku prethodnih godina pozivao je Srbiju da što hitnije usvoji zakon o nestalim bebama i omogući roditeljima pravo na obeštećenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala