Nema državljana Srbije među zaraženima, preporučeno da se ne putuje u Italiju

© AP Photo / Claudio FurlanTuristi ispred katedrale Duomo u Milanu
Turisti ispred katedrale Duomo u Milanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić izjavio je danas da zasad nema podataka da među zaraženima od koronavirusa u Italiji ima državljana Srbije. Ipak, Ministarstvo prosvete naložilo je danas srednjim školama u Srbiji da odlože ekskurzije u Italiju zbog epidemije. Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je našim građanima da ne putuju u Italiju.

Ambasada je tražila podatke od zvaničnika, ali da nema informacija o tome da ima zaraženih Srba, rekao je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima, ambasada je stalno u kontaktu sa građanima Srbije koji se javljaju i traže informacije.

„Javljaju se naši građani, pitaju da li mogu da lete. Javljaju se i turističke agencije sa sličnim pitanjima“, rekao je Aleksić.

Ambasador Aleksić dodao je i da se situacija u vezi sa koronavirusom menja iz sata u sat i da je, prema poslednjim podacima, zaraženo 219 osoba, pet je preminulo, a jedna osoba je izlečena.

Kako je rekao, u Lombardiji je registrovano 167 zaraženih, u Venetu 27, u regionu Emilija Romanja 18, Pijemontu četiri, a u Laciju tri osobe – dva Kineza i jedan Italijan, koji su ozdravili.

On ističe da su izdvojena dva velika žarišta – u Lombardiji i Venetu – u kojima živi ukupno 50.000 stanovnika i da su ona stavljena u potpunu izolaciju.

Italijanska Vlada donela je dekret 22. februara u kome su proširene mere i sada su ti lokaliteti potpuno zabranjeni – nema izlazaka, nema ulazaka, predviđene su čak i zatvorske kazne i moraju da se primenjuju pravila, a kazne idu i do tri meseca zatvora“, rekao je Aleksić.

On dodaje i da je šest italijanskih regiona uvelo suspenziju sportskih i drugih manifestacija.

„Zatvoreni su vrtići, obustavljeno je privremeno nastava u školama, na fakultetima, muzeji, ustanove kulture, to su ove severne regije koje su pogođene i koje se bore. Preduzimaju se velike i opsežne nere za suzbijanje širenja virusa i izveštava se svakodnevno“, rekao je Aleksić.

On je dodao da šef civilne zaštite dva puta dnevno organizuje konferencije za novinare na kojima obaveštava o novim podacima i novim smernicama.

Odložiti putovanja i ekskurzije u Italiju

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naložilo je danas srednjim školama u Srbiji da odlože studijska putovanja i ekskurzije u Italiju zbog epidemije koronavirusa.

Ministarstvo je danas uputilo dopis direktorima srednjih škola na teritoriji Srbije da se sva planirana studijska putovanja i ekskurzije u Italiju odlože.

I Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučuje svim našim građanima da do daljeg ne putuju u ugrožena područja Italije, a italijanska vlada donela je uredbu, koja obuhvata čitav niz hitnih i obaveznih mera, kako bi se izolovalo područje koje se smatra žarištem koronavirusom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala