Kakve to „narodne patrole“ po Srbiji „zavode red“

© AP Photo / Darko VojinovicAzilanti sa Bliskog Istoka u Srbiji
Azilanti sa Bliskog Istoka u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojava samoorganizovanih „narodnih patrola“ koje bi da preduprede eventualno migrantsko nasilje zasada je evidentirana u Beogradu. Da li je situacija sa migrantima do te mere pogoršana, ili postoje i drugi razlozi.

Nisu u kamuflažnoj odeći i naoružani vazdušnim puškama kao Štajerska i Seoska straža u Sloveniji koja još od prošle godine patrolira u pograničnoj zoni i prijavljuje prisustvo migranata snagama bezbednosti, ali jesu samoorganizovani u takozvane „narodne patrole“ koje su u Beogradu počele da „zavode red“ među migrantima.

„Narodne patrole" najavljuju žestok odgovor na migrantsko nasilje 

Ovih dana su presretali grupe izbeglica na lokacijama gde ih ima najviše i podelili im letke na srpskom, engleskom i arapskom jeziku sa uputstvom koje podrazumeva zabranu kretanja van migrantskih centara od 22 časa do šest časova ujutru. To su objasnili napadima na srpske žene i devojke, ističući da nije reč o kampanji protiv migranata, već protiv migrantskog nasilja na koje će, kako kažu, žestoko odgovoriti.

Da li je do ovog samoorganizovanja zaista doveo porast nasilja migranata, o čemu je do sada bilo vrlo malo vesti. Tu i tamo znalo se o međusobnim obračunima migranata i o provaljivanju u vikendice i njihovoj devastaciji, ili je to posledica najava o novom velikom talasu migranata, pogotovo što smo i ovih dana opet bili svedoci da u Mađarsku sa srpske strane ne mogu, kao i da je Hrvatska vrlo striktna u njihovom odbijanju na granici.

© Foto : Andrej Šiško/facebookTrening Štajerske straže organizovan u kampu po vojnim pravilima
Kakve to „narodne patrole“ po Srbiji „zavode red“ - Sputnik Srbija
Trening Štajerske straže organizovan u kampu po vojnim pravilima

Po oceni sociologa Vladimira Vuletića glasine da ćemo ponovi biti nekakav, kako se to govorilo, parking za izbeglice dodatno podižu tenziju. Podsećajući na samoorganizovanu stražu u Sloveniji on napominje da je sitaucija ipak drugačija jer su migranti kod nas u prolazu, dok su Slovenci kao deo EU kojoj migranti teže, u strahu da će tamo i da ostanu.

U službi podizanja temperature i političke nestabilnosti

Uz to što imamo jako malo informacija o migrantima, što je pogodno tlo za ovakva dešavanja, druga stvar je što sve te neproverene informacije generalno služe da se podiže temperatura ili politička nestabilnost u zemlji, smatra profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

„Ja to sagledavam u jednom širem kontekstu, jer ništa se suštinski bitno ne dešava na tom planu, ali je kod nas nezavisno od toga čitava priča dobila nekakav novi zamajac. To je u kontekstu stvaranje jedne loše atmosfere u društvu i nestabilnosti koju treba šire sagledavati. To što se dešava u regionu, pa i ovo na unutrašnjepolitičkoj sceni za posledicu ima stvaranje klime nestabilnosti“, kaže Vuletić za Sputnjik.

U policiji već procesuiraju "narodne patrole" o kojima su obavestili nadležno tužilaštvo, koje je naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti. Na pitanje šta misli kako će se dalje odvijati situacija sa takozvanim narodnim patrolama, on je mišljenja da će u ovom predizbornom periodu migranti biti jedna od tema.

„U svakom slučaju neće se faktički ništa bitno dešavati. Koliko pratim ta zbivanja ne vidim da je na pomolu neki novi migrantski talas, pogotovo ne neki koji bi mogao da ugrozi Srbiju. Ali to je nešto što će sigurno biti jedna od tema u ovom predizbornom periodu zato što to, kako se pokazalo u Evropi, verujem i ovde kod nas može biti veoma značajna tema pogotovo za krajnje desne političke opcije“, mišljenja je profesor sociologije.

© REUTERS / Marko DjuricaMigranti sede duž puta dok čekaju da pređu granicu sa Hrvatskom u blizini sela Berkasovo u Srbiji.
Kakve to „narodne patrole“ po Srbiji „zavode red“ - Sputnik Srbija
Migranti sede duž puta dok čekaju da pređu granicu sa Hrvatskom u blizini sela Berkasovo u Srbiji.

Migranti predizborna tema - kao i u Evropi

One na tome dobijaju snagu i glasove kaže on i zato veruje da je to deo te priče pre nego nekakve realne opasnosti. Pogotovo što, dodaje on, ne vidi da je situacija nešto dramatično drugačija.

Vuletić ne spori da kada su migranti u pitanju postoji određeni „rezervoar“ u Turskoj, ali i dodaje da bi donekle stabilizovanje situacije u Siriji moglo da pomogne da se taj pritisak smanji. Naravno da i Turska time može na neki način da manipuliše, kaže on. Ističe, međutim, da trenutno ne postoji realna sitiuacija koja bi bila ekvivalentna podizanju ove tenzije. Podizanje tenzije je, naprosto, korišćenje te sitiuacije da bi se s jedne strane destabilizovala situacija u Srbiji, a sa druge strane da bi desničarski pokreti i stranke eventualno ostvarili nešto bolje rezultate na izborima, kaže Vuletić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala